SKAKAVAC SELAC (Locusta migratoria)

SISTEMATIKA

Razred: Insecta

Red: Orthoptera

Porodica: Acrididae

 

RASPROSTRANJENOST

Afrika, Azija, južna Europa

 

OPIS

Duljina tijela :  ženke do 6 cm, mužjaci do 4 cm

Boja varira, obično su zeleni, ali mogu biti smeđi, žuti ili sivi, ovisno o uvjetima u okolišu i stanju životinje.

 

STANIŠTE

Šume, travnjaci, planine, obale

 

PREHRANA

U prirodi: raznolika biljna hrana

U zoo vrtu: trava, pšenica, listovi radiča, kupus, jabuka

 

RAZMNOŽAVANJE

Tijekom parenja, koje može potrajati nekoliko sati, ženka nosi mužjaka na leđima. U zemlju ili šupljinu ispušta narančastu pjenastu izlučevinu u koju zatim liježe 40 do 140 jaja. Jaja se izliježu nakon 11 dana.

 

NAČIN ŽIVOTA

Mladi se ubrzo udružuju ili pridružuju ostalim skupinama te tvore ogromne rojeve. Često lete i migriraju noću. Migriraju u velikim rojevima koji mogu biti dugi i nekoliko kilometara. Migriraju u okolna područja zbog potrebe za hranom ili promjene uvjeta.

 

GRABEŽLJIVCI

Ptice, mali sisavci, gmazovi

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: do 2 mjeseca

U ZOO vrtu: : do 2 mjeseca

 

UGROŽENOST

Nije procijenjena

 

ZANIMLJIVOSTI

Ukoliko nema druge hrane odrasli će pojesti mlade.

 

LITERATURA

https://animaldiversity.org/accounts/Locusta_migratoria/classification/

Upute za insektarij 2015.