SJEVERNA TUPAJA (Tupaia belangeri)

SISTEMATIKA

Razred: SISAVCI (Mammalia) 

Red: VERIROVKE (Scandentia)

Porodica: TUPAJE (Tupaiidae)

 

RASPROSTRANJENOST

JI Azija

 

OPIS

Dužina tijela: 160-230 mm

Težina tijela: 160-200 g

Dužina repa: 150-200 mm

Krzno je gusto, tamno smeđe na leđima i crvenkasto na trbuhu. Ima šiljastu njušku i dugi kitnjasti rep te slabo razvijene pandže.

 

STANIŠTE

razne šume uključujući  listopadne i zimzelene te krška područja

 

PREHRANA

U prirodi: beskralježnjaci , voće

U zoo vrtu: voće, povrće, beskralježnjaci, peleti

 

RAZMNOŽAVANJE

Monogamne su, pare se cijele godine, ali vrhunac sezone je između veljače i lipnja. Nakon razdoblja gravidnosti koje traje 40-52 dana na svijet dolaze najčešće 3 mladunca. Po rođenju mladunci teže 6-10 g, sišu oko 30 dana, a spolno su zreli nakon 2 mjeseca.

NAČIN ŽIVOTA

Tupaje su aktivne danju. Žive u parovima koji zauzimaju teritorij i označavaju ga mirisnim žlijezdama. Žestoko napadaju druge tupaje koje uđu na njihov teritorij no toleriraju suprotan spol. Ugavnom su arborealne životinje ( borave na drveću) no često ih se može vidjeti i na tlu u gustom grmlju .

 

GRABEŽLJIVCI

Zmije, ptice grabljivice, male zvijeri

 

ŽIVOTNI VIJEK

U divljini: 9-12 godina

U zoo vrtu: nema dostupnih podataka

 

UGROŽENOST

IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI

Grade dva gnijezda: jedno za roditelje, a drugo za mladunce.

Riječ «tupaia» dolazi iz maležanskog jezika i znači «vjeverica».

 

LITERATURA

Wilson, D. E., & Mittermeier, R. A. eds. (2018): Handbook of the Mammals of the World Vol. 8. Insectivores, Sloths and Colugos.  Lynx Edicions, Barcelona

Jelovnik Zoo vrta

https://animaldiversity.org/accounts/Tupaia_belangeri/

https://www.iucnredlist.org/species/41492/22280884#bibliography