SIVA ČAPLJA (Ardea cinerea)

SISTEMATIKA

Razred: PTICE  (Aves)
Red: RODARICE (Ciconiiformes)
Porodica: RODE (Ciconiidae)

 

RASPROSTRANJENOST

Euroazija i Afrika. Vrsta je unesena u Australiju i Sjevernu Ameriku.

 

OPIS

Dužina: 0.8 − 1.0 m

Težina: 0.2 − 1.3 kg

Raspon krila: 1.55 − 1.75 m

Imaju sivo perje na krilima, prsima i vratu. Glava im je prekrivena bijelim perjem s dugim crnim perjem koje se proteže od očiju do početka vrata. Mladi ptići imaju tamno perje na glavi do prve zime, nakon čega im se počinje razvijati bijelo perje i prepoznatljiv crni čuperak.

 

STANIŠTE

Slatkovodna staništa − estuariji, jezera, močvare, rijeke.

 

PREHRANA

U prirodi: ptice, sisavci, vodozemci, gmazovi, riba, kukci.

U zoo vrtu: riba, miševi, pilići, kukci.

 

RAZMNOŽAVANJE

Sive čaplje su monogamne. Na početku sezone parenja mužjaci grade gnijezdo na visokim stablima nakon čega počinju udvarati ženkama. Parenje započinje u veljači i traje sve do svibnja ili lipnja. Ženke polažu 2 do 5 jaja u razdoblju od 2 ili više dana. Jaja su svijetloplave do svijetlozelene boje. Inkubacija traje oko 25 dana. Mladi se međusobno natječu za hranu i roditeljski brigu i često se znaju međusobno izgurati iz gnijezda. Postoji i kanibalizam među ptićima. Mladi opernate nakon 50 dana, no unatoč izlasku iz gnijezda, o roditeljima ovise 9 do 10 tjedana. Spolno zreli mladi postaju tek sljedeće sezone.

 

NAČIN ŽIVOTA

Sive čaplje pokazuju različite oblike ponašanja tijekom sazrijevanja. Ponašanje nakon što se izlegnu im ovisi o raspoloživosti resursa. Ako je hrane malo, ptići pokazuju agresiju jedni prema drugima i često se dogodi da najmanji ili najslabiji potomci budu ubijeni. Kad postanu spolno zreli, trebaju se izboriti za mjesto gniježđenja i za partnera, što dosta koče odrasle jedinke pokazujući agresivnost prema mlađim jedinkama. Smatra se da je ta agresivnost povezana s obranom jaja i teritorija jer su mlade ptice jako teritorijalne, pogotovo u vrijeme hranjenja.

Iako su sive čaplje uglavnom samotnjačke ptice, u vrijeme parenja se okupljaju kako bi poboljšale šanse za pronalazak partnera. Mužjak se ženki udvara širenjem krila. Nakon što se izlegnu ptići, o mladima brinu i mužjak i ženka. Nakon što mladi ojačaju i nauče letjeti, roditelji ih potjeraju.

Kad je hladnije razdoblje, sive čaplje nisu toliko aktivne, već većinu vremena provode spavajući i odmarajući.

 

GRABEŽLJIVCI

Lisice, vrane.

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: do 23 godine.

U zoo vrtu: do 23 godine.

 

UGROŽENOST

IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta.

 

ZANIMLJIVOSTI

Prilikom leta glavu privuku prema tijelu te vrat tvori oblik slova „S“.

 

LITERATURA

https://animaldiversity.org/accounts/Ardea_cinerea/

Martínez-Vilalta, A., Motis, A. & Kirwan, G.M. (2019). Grey Heron (Ardea cinerea). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. (https://www.hbw.com/node/52674)

https://www.iucnredlist.org/species/22696993/86464489

Jelovnik Zoo vrta