SERVAL (Leptailurus serval)

SISTEMATIKA

Razred: SISAVCI (Mammals)

Red: ZVIJERI (Carnivora)

Porodica: MAČKE (Felidae)

 

RASPROSTRANJENOST

Supsaharska Afrika

 

OPIS

Duljina tijela: 59–92 cm

Duljina repa: 20–38 cm

Težina: 7–13 kg

 

Boja krzna im je bakrena, dok su trbuh i lice bjelkasti. Imaju crne mrlje i pruge koje se razlikuju po veličini i smještaju kod svake jedinke. Jedinke koje žive na travnjacima imaju veće mrlje od onih koje žive u šumama. Mrlje im se kreću od vrha glave prema leđima i raspoređene su u linije.

 

STANIŠTE

Travnjaci i savane

 

PREHRANA

U prirodi: miševi, rovke, krtice, zmije, gušteri, žabe, kukci, ponekad gazela ili manje ptice

U zoo vrtu: miševi, štakori, pilići, goveđi but,kunić, prepelica

 

RAZMNOŽAVANJE

Ženke se mogu više puta u godini pariti, ali se okote uglavnom prije sezone razmnožavanja glodavaca. Graviditet traje 74 dana i u leglu imaju najčešće dva mlada (mogu imati od 1 do 4). Mladi su pri okotu teški 250 g. Brlozi i rupe u kojima okote mlade su uglavnom u gustoj vegetaciji i napušteni od strane dikobraza ili neke druge životinje. Nakon mjesec dana majke počinju nositi hranu mladima (smatra se da tad prestaju sisati). Trajne zube dobivaju sa 6 mjeseci i smatra se da ubrzo nakon toga počinju sami loviti. Mladi ponekad ostaju na teritoriju koji koristi njihova majka, godinu dana ili nešto više. Ženke postaju spolno zrele nakon godinu dana starosti, a mužjaci nakon 17 mjeseci starosti.

 

NAČIN ŽIVOTA

Servali su uglavnom aktivni u sumrak, a tijekom podneva ili noći odmaraju. Ženke povećaju dnevnu aktivnost kada imaju mlade jer utroše puno više vremena na pronalaženje hrane. U područjima gdje su blizu ljudi, više su aktivni noću, vjerojatno da izbjegnu kontakt s ljudima. Vezani su uz vodu i vegetaciju koja ide uz nju, šaš i močvarna područja, a takva šašem obrasla područja koriste kao mjesta za odmor. Redovito obilježavaju teritorij uriniranjem, ostavljanjem sline na predmetima i tragovima grebanja na tlu. Mužjakov teritorij poklapa se s onim od ženki. Žive samotnjački, osim ženki s mladima i parova u vrijeme parenja.

 

GRABEŽLJIVCI

Ljudi, hijene i leopardi se više smatraju kompetitorima za hranu i teritorij nego predatorima

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: do 10 godina

 U zoo vrtu: do 22 godine

 

UGROŽENOST

IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI

90% prehrane čini plijen lakši od 200 g.

Plijen lociraju prvenstveno sluhom, nakon čega se polako šuljaju sve dok se u potpunosti ne približe i tada skaču iz zasjede. Plijen svladavaju dugim zaobljenim pandžama.

Mogu skočiti 2-3 m u zrak kako bi ulovili ptice i kukce u letu.

Manje love za vjetrovitih dana jer im jak vjetar otežava slušanje.

Melanizam je uobičajen na visokim nadmorskim visinama u Keniji i Etiopiji.

 

LITERATURA

Wilson, D. E., Mittermeier, R. A. (2009): Handbook of the Mammals of the World Vol. 1. Carnivores; Lynx Edicions, Barcelona

Jelovnik Zoo vrta

http://www.iucnredlist.org/details/11638/0

http://animaldiversity.ummz.umich.edu/accounts/Leptailurus_serval/