ŠARENA BOA (Boa constrictor)

SISTEMATIKA

Razred: Reptilia

Red: Sqamata

Porodica: Boidae

 

RASPROSTRANJENOST

Sjeverni i srednji dio Južne Amerike

 

OPIS

Dužina tijela: 3-4 m

Težina: 30 kg

Boja kože ove zmije je od krem do smeđe s uzorcima u obliku sedla. „Sedlasti“uzorci su prema repu intenzivnije obojani, od crvenkaste do smeđe boje.

 

STANIŠTE

Tropska kišna šuma, savane, travnjaci, blizina rijeka

 

PREHRANA

U prirodi: gušteri, ptice, šišmiši, štakori, vjeverice, mali majmuni

U zoo vrtu: štakori sukladno veličini životinje

 

RAZMNOŽAVANJE

Mužjaci su poligamni, ali nije neobično da i ženke imaju više od jednog partnera po sezoni parenja. Ženke su često raspršene po prostoru na kojem obitavaju pa mužjaci moraju uložiti više energije da ih lociraju. Tek se pola populacije ženki razmnožava svaku godinu jer moraju biti u dobroj tjelesnoj kondiciji da bi reprodukcija bila uspješna. Šarena boa se razmnožava sezonski. Nakon razdoblja gravidnosti koje trajeod 5 do 8 mjeseci, ženka na svijet donosi žive mlade, dok ostaci jaja zaostaju u tijelu ženke. Ženka u jednom leglu može dobiti 10 do 64 mladih . Mladi se počinju sami hraniti 2 tjedna nakon okota. Šarena boa postaje spolno zrela nakon 2 godine starosti.

NAČIN ŽIVOTA

Boe su najaktivnije noću, a isto tako su samotnjaci i izvrsni plivači. Na glavi imaju udubinu koja je osjetljiva na toplinu i koja im pomaže u otkrivanju plijena. Nakon što ulove plijen, prvo ga omatajući se oko njega uguše, a zatim cijelog progutaju. Nakon obroka ostaju site 1–2 tjedna.

 

GRABEŽLJIVCI

Neki gmazovi, ptice i sisavci

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: 20 godina

U zoo-vrtu: 30 godina

 

UGROŽENOST

IUCN: NE – vrsta koja nije procjenjena

 

LITERATURA

http://animaldiversity.ummz.umich.edu/accounts/Boa_constrictor/

http://www.seaworld.org/Animal-info/animal-bytes/animalia/eumetazoa/coelomates/deuterostomes/chordata/craniata/reptilia/squamata/boa-constrictor.htm

Jelovnik zoološkog vrta