Rižarica (Lonchura oryzivora)

 

SISTEMATIKA

Razred: PTICE(Aves)

Red: VRAPČARKE (Passeriformes)

Porodica: AMADINE (Estrildidae)

 

RASPROSTRANJENOST
Indonezija, Java i Bali, a susreću se u Indiji, Indokini, zapadnim dijelovima Australije i u Japanu.

 

OPIS

Duljina tijela : 15–16 cm

Težina tijela: 22,5–28 g.

 

Rižaricu krasi masivan kljun crvene boje. Perje po leđima je plavkastosivo, dok su krila, rep i glava crni, trbuh roskasti, a obrazi čisto bijeli. Oči su crvene, uokvirene crvenom kožom. 

 

STANIŠTE
Otvoreni travnjaci, polja riže, otvorena šumska staništa, sela i gradovi. Obično je nizinska vrsta, uglavnom se nalazi ispod 500 metara nadmorske visine, ali se lokalno javlja do i 1.500 mnv.

 

PREHRANA
u prirodi: žitarice, posebice riža, razno sjemenje.

u Zoo vrtu: mix za male papagaje. Vole proso, konoplju, tvrdo kuhana jaja, špinat, salatu i crve brašnare.

 

RAZMNOŽAVANJE
Gnijezdo gradi na drveću ili zgradama, a u njega polaže i do osam jaja, najčešće između 4 i 6. Inkubacija traje od 13 do 15 dana. Ptići su prljavo sive boje, napuštaju gnijezdo nakon tri tjedna, a pravu boju dobiju nakon prvog mitarenja.

 

NAČIN ŽIVOTA

Rižarica je društvena vrsta i u prirodi se jedinke obično drže u grupama. 

 

GRABEŽLJIVCI:

Čovjek – osim što ih se smatra glavnim štetočinama na poljima riže, glavni razlog njihove ugroženosti je i ilegalna trgovina, domaća i međunarodna, radi raširenog držanja u krletkama. Ovom vrstom se trguje u velikim količinama, posebice na tržištu u Hong Kongu, Tajlandu, Kambodži, Singapuru i Maleziji. Vrsta je sklona parazitskim infekcijama, posebice ptičjoj malariji.

 

ŽIVOTNI VIJEK

u prirodi: oko 10 godina

u Zoo vrtu: nema dostupnih podataka

 

UGROŽENOST:

IUCN navodi kao VU – osjetljiva vrsta.

 

ZANIMLJIVOSTI:

Ove ptice dobile su ime po načinu ishrane, odnosno, po hrani koju najradije jedu. Za raspoznavanje mužjaka od ženki, neki uzgajivači tvrde da može pomoći promatranje ponašanja ovih ptica. Dok mužjak redovito skakuće i cvrkući, ženka obično mirno sjedi.