RIĐOVKA (Vipera berus)

SISTEMATIKA

Razred: Reptilia

Red: Squamata

Porodica: Viperidae

 

RASPROSTRANJENOST

Od Velike Britanije do pacifičke obale Azije

 

OPIS

Veličina tijela: do 80 cm

Težina tijela: 50 do 100 g

Odrasli su različitih boja. Mužjaci su generalno sivi do bijeli ili blijedo žuti s tamnim cik-cak uzorkom s gornje strane tijela. Ženke su obično crvenije i smeđije, s istim cik-cak uzorkom. Riđovke na glavi imaju i tamni prepoznatljiv uzorak u obliku slova „V“. Ženke su obično veće od mužjaka.

 

STANIŠTE

Razna staništa od šuma do livada.

 

PREHRANA

U prirodi: manji sisavci, gušteri ptice i žabe

U zoo vrtu: miševi sukladno veličini životinje

 

RAZMNOŽAVANJE

Sezona parenja nastupa u proljeće, nakon zimske hibernacije odnosno zimskog sna. Mužjaci se bude prvi i miruju dok se ne pojave ženke. Tada velik broj okružuje ženku te se mogu i boriti, a ona bira s kime će se pariti. Nakon parenja mužjak neko vrijeme čuva ženku kako se ne bi ponovo parila. Do 12 jaja se 3 do 4 mjeseca razvijaju unutar ženke te u jesen izlaze živi mladi, najčešće za vrijeme hibernacije.

 

NAČIN ŽIVOTA

Samotnjačke su životinje, a okupljaju se samo za sezone parenja ili hibernacije. Većinu dana miruju i prikupljaju energiju sunčajući se, a najaktivniji su prije zalaska Sunca, kada i love. Tijekom rujna ili listopada do 100 jedinki se okuplja u napuštenim brlozima ili jazbinama te započinje hibernaciju. Pošto je riđovka široko rasprostranjena hibernacija se javlja samo kod onih na hladnijim područjima, dok one u umjerenim i toplim mogu biti aktivne cijelu godinu.

 

GRABEŽLJIVCI

Lisice, svisci, dnevne ptice grabljivice i sove

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: 10 do 25 godina

U zoo vrtu: 10 do 15 godina

 

UGROŽENOST

LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI

Među najrasprostranjenijim su otrovnicama, a dolaze čak i unutar arktičkog kruga.

 

LITERATURA

http://animaldiversity.org/accounts/Vipera_berus/