RIBA KLAUN (Amphiprion ocellaris)

SISTEMATIKA

Razred: Actinopterygii

Red: Perciformes

Porodica: Pomacentridae

 

RASPROSTRANJENOST

Mora jugoistočne Azije i sjeverozapadne Australije

 

OPIS

Dužina tijela: do 11 cm

To su ribe narančaste do crvenosmeđe boje, s tri bijele pruge na tijelu i glavi. Bijele pruge su obrubljene crnom bojom. Mnoge narastu do 11 centimetara u dužinu. U ove vrste ženke su veće od mužjaka.

 

STANIŠTE

Koraljni grebeni, zaštićene lagune na dubini do 15 m

 

PREHRANA

U prirodi: Hrane se zooplanktonom, algama, ostacima hrane i raznim parazitima koji nastanjuju vlasulju.

U zoo vrtu: dehidrirana hrana za morske ribe na bazi račića

 

RAZMNOŽAVANJE

Razmnožavanje se odvija tijekom cijele godine. Mriješćenje se odvija tijekom punog mjeseca i uglavnom ujutro. Prije mriješćenja mužjak pravi gnijezdo čisteći kamen od smeća i kamenčića. Gnijezdo se uvijek pravi blizu vlasulje, kako bi jaja imala zaštitu njezinih lovki. Mužjaci se potom udvaraju ženkama šireći peraje, grizući i naganjajući ih. Ženka započinje parenje polaganjem velikih narančastih jaja u gnijezdo, kojih može biti od 100 do 1000, ovisno o starosti ribe. Mužjak ih oplođuje, te se jaja pričvršćuju za podlogu tankim nitima. O jajima se prvenstveno brinu mužjaci, redovito ih hladeći svojim perajama i čisteći od oštećenih jaja i gljivica. Nakon 6-8 dana izvaljuju se ličinke.

 

NAČIN ŽIVOTA

Nakon što se izvale iz jajeta ličinke postaju dio planktona. Nakon jednog dana, kao mlade ribe, prelaze iz površinskih voda u dublje dijelove u potrazi za vlasuljama s kojima žive u simbiotskoj zajednici. Ove ribe su loši plivači i u otvorenom moru lak plijen predatorima. Zato i žive u simbiotskoj zajednici s vlasuljama. Vlasulje im pužaju zaklon, dok riba svojim neobičnim pokretima i meškoljenjem unutar vlasulje potiče cirkulaciju morske vode i na taj način pomaže morskoj vlasulji da diše. 

 

GRABEŽLJIVCI

Jaja uglavnom jedu druge ribe i zmijače, a odrasle ribe nisu tako podložne predaciji jer su zaštićene vlasuljinim lovkama.

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: 6-10 godina

U zoo vrtu: nema dostupnih podataka

 

UGROŽENOST

IUCN : NE – neprocjenjena vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI

Ove ribe su protoandrični hermafroditi, što znači da se sve prvotne jedinke razvijaju kao mužjaci, a kasnije samo neke u ženke. Kada ženka ugine, najveći mužjak postaje ženka, a veće mlade ribe se razvijaju u mužjake.  Ženke kontroliraju mužjake agresivnom dominacijom, tj. sprečavaju nastanak drugih ženki, a najveći mužjak dominira nad ostalim mladim nezrelim mužjacima i sprečava ih u mriješćenju. Od vlasuljinih žarnica štiti ih sluz. Mlada riba mora proći kroz period aklimatizacije dok ne postane imuna na otrov vlasulje.

 

LITERATURA

http://animaldiversity.ummz.umich.edu/accounts/Amphiprion_ocellaris/

Jelovnik zoološkog vrta