Veličanstven prizor iznad Cresa!

Sudjelovali smo u puštanju deset bjeloglavih supova oporavljenih u Oporavilištu za bjeloglave supove Beli. Riječ je o supovima koji su ljetos spašeni iz mora gdje su završili tijekom svojih prvih letova.U Oporavilištu su dobili imena Tarej, Ledenko, Špilja, Poskok, Alpioniscus, Harpactia, Kristal, Duga, Zlatan i Stalaktit.

Zoološki vrt grada Zagreba Oporavilištu za bjeloglave supove Beli pomaže veterinarskom skrbi za supove i stručnim savjetima.„Suvremeni zoološki vrtovi diljem svijeta, pa tako i naš zagrebački, imaju veliku ulogu u edukciji javnosti o važnosti očuvanja strogo zaštićenih vrsta životinja u njihovim prirodnim staništima, a aktivno sudjelujuju i u projektima poput ovog vezanog uz bjeloglave supove. Jedna od najvećih nagrada svakom je stručnjaku koji se brine za dobrobit divljih životinja, upravo trenutak kada izliječenu i oporavljenu životinju ponovo može vratiti u prirodu“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Iz Oporavilišta Beli u posljednjih je pet godina puštena 51 oporavljena jedinka supa. Bjeloglavi se supovi danas u Hrvatskoj gnijezde još samo na kvarnerskim otocima Cresu, Krku, Prviću i Plavniku. Ugrožena su i strogo zaštićena vrta, pa je sva jedinka vraćena u prirodu iznimno dragocjena.