Proljeće lagano kuca na vrata i dolazi nam posljednji vikend egzotične zime. Ovaj put pozabavit ćemo se jednom od najzanimljivijih metoda obrane od grabežljivaca – mimikrijom.

Na edukativnom kutku u paviljonu Tropska kuća, 22. i 23. veljače, imat ćete priliku od 11.00 do 15.00 saznati na kako neke životinjske vrste korste mimikriju, koga oponašaju te na koji način izbjegavju grabežljivce ili se pak mimikrijom služe kako bi lakše uhvatile plijen. Izgled ponekad zaista vara!

Neotrovna mliječna zmija bojom oponaša izgled vrlo otrovne koraljne zmije, ali od nje se razlikuje drugačijim redoslijedom boja. Kako većina životinja ne može uočiti razliku mliječna zmija uspješno zavarava i djeluje opasno, iako to nije.

Drugi poznati primjer su kukci paličnjaci, koji svojim oblikom tijela, ponašanjem i bojom oponašaju grančicu, koru ili list. Na taj način jedva da ih se može zamijetiti, iako nam se nalaze u neposrednoj blizini.

Tigrovi imaju prepoznatljivo narančasto krzno s prugama koje su jedinstvene za svakog tigra, nešto kao naš otisak prsta. Na prvi pogled takva obojanost nam djeluje vrlo uočljivo, ali crne pruge na narančastom krznu razbijaju obris tijela i zbog toga ga je teže uočiti i zahvaljujući tome se može približiti plijenu bez da ga isti primijeti.

U životinjskom svijetu postoji još mnoštvo primjera kod brojnih vodozemaca, gmazova, ptica, sisavaca i beskralješnjaka. Pridružite nam se u proučavanju preparata i druženju sa živim životinjama te otkrijte tajne mimikrije!