PRSTENASTOREPI LEMUR (Lemur catta)

SISTEMATIKA

Razred: SISAVCI (Mammalia)

Red: PRIMATI  (Primates) 

Porodica:  LEMURI (Lemuridae) 

 

IMENA NAŠIH ŽIVOTINJA

Boni, Leo, Lara, Duda

RASPROSTRANJENOST    

Južni dio Madagaskara

 

OPIS

Dužina tijela: 39-46 cm

Dužina repa: 56 – 63 cm

Težina: oko 2,2 kg

Rep im je crno-bijel, prstenasto obojan. Krzno na leđima im je sive ili smeđkaste boje, stražnje noge su svjetlo sive ili svjetlo smeđkaste, dok im je trbuh bijele boje. Lice im je bijelo, sa crnom njuškicom i crnim, trokutastim obrubom oko očiju.

 

STANIŠTE

Listopadne šume, šume koje rastu duž obala rijeka

 

PREHRANA 

U prirodi: voće, lišće, cvijeće, kora drveta, kukci.

U zoo vrtu: peleti za listojede, povrće, sjemenke, brst, voće

 

RAZMNOŽAVANJE 

Sezona parenja traje od travnja do lipnja. Razdoblje gravidnosti traje oko 138-141 dan,  nakon kojeg ženka donosi na svijet jednog (rijetko dva) mladunca. Smrtnost novorođenčadi je visoka, 30% do 50% mladunčadi umire u prvih godinu dana života. Mladunčad počinje jesti čvrstu hranu poslije drugog mjeseca života. Mužjaci dostižu spolnu zrelost s 2,5 godine , a ženke već s 18 mjeseci.

 

NAČIN ŽIVOTA 

Prstenastorepi lemuri su dnevne životinje. Svoje vrijeme provode na drvetu ili istražujući svoj teritorij skupljajući hranu. Puno vremena provode i timareći svoje krzno, a međusobno timarenje u grupi također je važna aktivnost.  Žive u grupama koje broje od 6 do 24 jedinki. Ženke su dominantne nad mužjacima. Hijerarhija između mužjaka postoji no nisu jako agresivni obzirom da se i najslabiji mužjaci imaju priliku pariti . Teritorij im se obično preklapa s teritorijem drugih grupa lemura.

 

GRABEŽLJIVCI

Fose, zmije, ptice grabljivice

 

ŽIVOTNI VIJEK 

U prirodi: 27 godina

U zoo vrtu: 33 godine

 

UGROŽENOST 

IUCN: NT – gotovo ugrožena vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI 

Prstenastorepi lemur raspolaže širokim repertoarom glasanja kao što su skvičanje, dahtanje, ispuštanje pucketavih glasova te urlikanje, a čak i prede poput mačke.

Za vrijeme sezone parenja dolazi do borbi između jedinka. Ženke se međusobno natječu za prostor i resurse, dok se mužjaci bore za ženke. Borbe mužjaka su poznate kao „smrdljive borbe“ jer mužjaci trljaju svoje repove o mirisne žlijezde na zapešćima i genitalijama i nakon toga svoj rep usmjere prema protivniku.

 

LITERATURA  

Mittermeier, R. A., Rylands, A.B.  & Wilson, D. E., eds. (2013): Handbook of the Mammals of the World Vol. 3. Primates.  Lynx Edicions, Barcelona

Jelovnik Zoo vrta

http://www.iucnredlist.org/details/11496/0

http://animaldiversity.ummz.umich.edu/accounts/Lemur_catta/