Godina na izmaku u Maksimiru je bila vrlo plodna. Pored nekoliko tisuća beskralješnjaka u Zoološkom vrtu grada Zagreba ove je godine na svijet došlo tristo kralješnjaka. Među njima najviše je bilo sisavaca – čak 129.

Najbrojniji pomladak trenutačno imaju dinarski voluhari. U Zagrebu su dobili 14 mladunaca. Dinarski voluhar u Hrvatskoj je strogo zaštićena endemska vrsta. U Zoološkom vrtu grada Zagreba vrsta je uključena u posebna istraživanja kojima se želi doznati kako tog malenog sisavca zaštititi u dinarskom kršu. Većina jedinki zato živi u posebnom prostoru, no kako bi posjetitelji mogli upoznati ovu vrstu, za jednu je obitelj dinarskih voluhara nedavno napravljena posebna nastamba.

Maksimirska šuma, potvrđuje njihovo obiteljsko stablo, dobar je dom crvenim pandama. Popi i Ema ove su godine postali roditelji blizanaca. Mališanima su veslači Martin i Valent Sinković izabrali imena Dudek i Regica.

Produljuju se i zagrebačke loze hanumanovih langura, močvarnih valabija i kalifornijskih morskih lavova. Mladunci u tim obiteljima lijepo napreduju. Svi oni uključeni su u posebne uzgojne programe Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija.

Neke su se životinje prvi put rodile u Zoološkom vrtu grada Zagreba. Među njima su divovski mravojed i dik dik.

Mladi mravojed uživa u ponosu tate Olivera i brizi mame Ariel. Mladunče već pola godine mami ne silazi s grbače. I u novu će godinu vjerojatno ući promatrajući svijet s majčinih leđa.

Mali dik dik pak uživa u igri skrivača. Mama i tata su mu pritom bezbrižni. Naime, sustanari dik dikovima u afričkoj volijeri su ptice močvarice. One sve drže na oku. Stalno.

„Ibis blistavi ove je godine dobio čak osam ptića. Po šest ptića provirilo je iz gnijezda ibisa crvenog i bijele afričke žličarke. Strogo zaštićena sova velika ušara dobila je tri mladunaca. Jednako ih ima i gugutka sokorska, ptica izumrla u prirodi. Takvim životinjama kojih više nema u prirodi, zoološki su vrtovi svojevrsne Noine arke. Naime, nakon razmnožavanja u zoološkim vrtovima, pod budnim okom stručnjaka, stvaraju se programi koji bi im mogli omogućiti povratak u prirodu“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Među najzanimljivijim gmazovima koji su se ove godine izlegli u Zoološkom vrtu grada Zagreba, su velika azijska kornjača i fidžijski legvan.

U preuređeni paviljon Duh monsunskih šuma iz češkog se Plzena doselila kraljevska kobra, najduža otrovnica na svijetu. Riječ je o prvoj kraljevskoj kobri koja živi u Zagrebu.

U hrvatsku prijestolnicu stiglo je još nekoliko čudesnih „dotepenaca“.

Iz Hallea su, zahvaljujući suradnji Zoološkog vrta i resornog ministarstva Savezne Republike Njemačke, došla tri filipinska vodena varana.

U sklopu programa Durrell Wildlife Conservation Trust koji djeluje u suradnji s vladom Madagaskara, iz Praga se u Zagreb doselio veliki madagaskarski štakor.

„Kako bi se životinje uspješno razmnožavale, povezujemo genetski odgovarajuće jedinke. Tako je našem mužjaku patuljastog mungosa partnerica stigla iz Emmena, a našoj ženki modrožute are partner iz Sosta. Voljeli bismo da vas u 2020. godini možemo obavijestiti o njihovom pomlatku“, kazao je Damir Skok.

Edukatori Zoološkog vrta će s novostima iz ove godine te planovima za iduću posjetitelje upoznavati na Staru godinu. Poseban ispraćaj 2019. godine Zoološki vrt grada Zagreba priprema u utorak 31. prosinca s početkom u 11 sati. Niz djeci dragih pjesama na Zebrinu će trgu izvesti popularna mlada pjevačica Lamia Belošević. Za dobro raspoloženje brinut će se i Djed Božićnjak te vesele maskote.