PLAVOLICA RODA (Ciconia abdimii)

 

SISTEMATIKA
Razred: PTICE  (Aves)
Red: RODARICE (Ciconiiformes)
Porodica: RODE (Ciconiidae)

 

RASPROSTRANJENOST
Gotovo cijela Afrika južno od Sahare, osim obalnih dijelova, te malen dio Arapskog poluotoka.

 

OPIS
Visina: 75 − 81 cm.
Težina: 1 − 1.5 kg.

Mužjaci su obično nešto veći od ženki.

Područje oko očiju i kljuna nema perje, a koža je plava te blago crvena ispred očiju. Gornju stranu tijela, vrat i prsa prekrivaju crna pera zelenog i ružičastog odsjaja, posebno oko vrata, dok je donja strana potpuno bijela.

 

STANIŠTE
Obično se nalaze na otvorenim travnjacima, kao i na poljoprivrednim površinama. Često posjećuju vrlo suhe zone, uključujući polupustinje. Jata se tijekom migracija spuštaju prema otvorenim travnatim područjima. Također se često pojavljuju i u blizini vode.

 

PREHRANA
U prirodi: veliki kukci, posebice skakavci selci te povremeno miševi, riba i vodozemci.
U zoo vrtu: miševi, štakori, pilići.

 

RAZMNOŽAVANJE
Prije sezone parenja, koja započinje u kišnoj sezoni (travanj − srpanj), lete na sjever u velikim jatima, često do 10 000 jedinki. Mužjaci dolaze prvi i okupiraju staro gnijezdo. Monogamna su vrsta pa se mužjak svake godine susreće s istom družicom. Ženka liježe uobičajeno 1 − 4 jaja koja inkubira do mjesec dana. Za mlade se brinu oba roditelja.

 

NAČIN ŽIVOTA
Vrlo su društvene životinje te žive i hrane se u velikim jatima. Zbog velikih krila u letu s lakoćom jedre. Većinu vremena provode šećući s ostatkom jata u plitkoj vodi i hraneći se. Za nepovoljnog ili prevrućeg vremena odmaraju na obali. Obično su vrlo tihi, ako se nalaze podalje od mjesta razmnožavanja.

 

GRABEŽLJIVCI
Nema dostupnih podataka, no uočeno je da je trovanje raznim kemijskim sredstvima, posebno povezanima s kontrolom skakavaca, lokalno uzrokovalo masovnu smrtnost roda.

 

ŽIVOTNI VIJEK
U prirodi: do 20 godina.
U zoo vrtu: do 21 godinu.

 

UGROŽENOST
IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta.

 

ZANIMLJIVOSTI
Gnijezde se na krovovima kuća, što ponekad potiču i sami stanovnici postavljanjem odgovarajuće građevine u obliku košare jer bi im dolazak ptice trebao donijeti sreću.

 

 

LITERATURA 

Elliott, A., Christie, D.A., Garcia, E.F.J. & Boesman, P. (2019). Abdim’s Stork (Ciconia abdimii). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. ( https://www.hbw.com/node/52740 )

Jelovnik Zoo vrta

https://www.iucnredlist.org/species/22697673/93629659