PLAVOLICA RODA (Ciconia abdimii)

 

SISTEMATIKA
Razred:  Aves
Red: Ciconiiformes
Porodica: Ciconiidae

 

RASPROSTRANJENOST
Gotovo cijela Afrika južno od Sahare, osim obalnih dijelova, te malen dio Arapskog poluotoka

 

OPIS
Veličina tijela: 75 do 81 cm
Težina tijela: 1-1,5 kg, mužjaci obično nešto veći od ženki

Zbog bijelog kljuna na engleskom jeziku zovu je i ‘white-bellied stork’. Područje oko očiju i kljuna nema perje, a koža je plava te blago crvena ispred očiju. Gornju stranu tijela, vrat i prsa prekrivaju crna pera zelenog i ružičastog odsjaja, posebno oko vrata, dok je donja strana potpuno bijela.

 

STANIŠTE
Obično se nalaze na otvorenim travnjacima, kao i na poljoprivrednim površinama. Često posjećuju vrlo suhe zone, uključujući polu pustinje. Jata tijekom migracija spuštaju se prema otvorenim travnatim područjima. Također se često pojavljuju i u blizini vode.

 

PREHRANA
U prirodi: prehrana im se sastoji uvelike od velikih kukaca, posebice skakavaca selaca te povremeno miševa, riba, vodozemaca
U zoo vrtu: miševi, štakori, pilići

 

RAZMNOŽAVANJE
Prije sezone parenja, koja započinje u kišnoj sezoni (travanj-srpanj), lete na sjever u velikim jatima, često do 10 000 jedinki. Mužjaci dolaze prvi i okupiraju staro gnijezdo. Monogame su vrste pa se svake godine susreće s istom družicom. Ženka liježe uobičajeno 1-4 jaja koja inkubira do mjesec dana. Za mlade se brinu oba roditelja.

 

NAČIN ŽIVOTA
Vrlo je društvena životinja te živi i hrani se u velikim jatima. Zbog velikih krila u letu s lakoćom jedri. Većinu vremena provode šećući s ostatkom jata u plitkoj vodi i hraneći se. Za nepovoljnog ili prevrućeg vremena odmara na obali. Obično su vrlo tihi ukoliko se nalaze podalje od mjesta razmnožavanja.

 

GRABEŽLJIVCI
Nema dostupnih podataka, no uočeno je da je trovanje raznim kemijskim sredstvima, posebno povezanima s kontrolom skakavaca, lokalno uzrokovalo masovnu smrtnost roda.

 

ŽIVOTNI VIJEK
U prirodi: do 20 godina
U zoo vrtu: do 21 godina

 

UGROŽENOST
LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI
Gnijezde se na krovovima kuća, što ponekad potiču i sami stanovnici postavljanjem odgovarajuće građevine u obliku košare jer bi im dolazak ptice trebao donijeti sreću.

 

LITERATURA 

Elliott, A., Christie, D.A., Garcia, E.F.J. & Boesman, P. (2019). Abdim’s Stork (Ciconia abdimii). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. ( https://www.hbw.com/node/52740 )

Jelovnik Zoo vrta

https://www.iucnredlist.org/species/22697673/93629659