PLAVI PAUN (Pavo cristatus)

SISTEMATIKA

Razred: PTICE (Aves)
Red: KOKOŠKE (Galliformes)
Porodica: JAREBICE, PREPELICE, FAZANI, KOKOŠI (Phasianidae)

 

RASPROSTRANJENOST

Bangladeš, Indija, Nepal, Pakistan, Šri Lanka. Unesen je u Australiju, Novi Zeland, SAD, Havaje, Singapur.

 

OPIS

Dužina: 0.86 − 2.12 m (uključujući repno perje).

Težina: 2.7 − 6 kg.

Raspon krila: 1.4 – 1.6 m.

 

Postoji spolni dimorfizam. Ženke su neugledne, smeđe-bijele s kratkim repnim perjem, dok mužjaci imaju indigo plavo perje po tijelu i veličanstveno repno perje s prosječno 150 dugih pera na čijim krajevima se nalaze zelene šare u obliku oka. Rep se otvara u oblik lepeze. I mužjak i ženka na glavi imaju malu perjanicu.

 

STANIŠTE

Šume.

 

PREHRANA

U prirodi: vodozemci, gmazovi, kukci, lišće, korijenje, sjemenke, orašasti plodovi, cvijeće.

U zoo vrtu: voće, povrće, klijanci i peletirana hrana.

 

RAZMNOŽAVANJE

Mužjaku u osvajanju ženke može pomoći, ali i odmoći njegov rep. Ženka na temelju repa može puno zaključiti o zdravlju i sposobnostima mužjaka. Oštećen rep „govori“ ženki o nesposobnosti mužjaka da se obrani od predatora ili o podređenosti mužjaka pred ostalim mužjacima. Što je bolja kvaliteta repa, to je mužjak bolji izbor za ženke, odnosno bolji geni će se prenijeti na nove generacije. Ženke su u pronalaženju mužjaka vrlo agresivne. Međusobno se bore te one bolje i jače će pokušati prisvojiti najboljeg mužjaka, s kojim će se potom pokušati pariti. Spolno zreli postaju u dobi od 3 godine. Gnijezdo se nalazi na tlu, sakriveno u grmlju. Ženka polaže 3 − 5 jaja (u nekim slučajevima može položiti i do 12 jaja). Jaje položi svaki drugi dan. Inkubacija traje 28 dana. O jajima i mladima brine samo ženka. Ptići odmah nakon izlijeganja imaju perje i mogu letjeti već nakon tjedan dana. Na majku se oslanjaju samo nekoliko tjedana. Iako su ptići dobro razvijeni, nisu otporni na niže temperature i visoka im je smrtnost u hladnijim predjelima. I mlade ženke i mladi mužjaci su vrlo slični, tek nakon 3. godine života mužjaci imaju rep poput odraslih.

 

NAČIN ŽIVOTA

Uglavnom vode osamljen život. Tijekom sezone parenja, mužjak će braniti teritorij, a ženke će ići u potragu za mužjacima. Jedan mužjak može živjeti u haremu sa 6 ženki. Nakon sezone parenja, ženke žive same ili u skupini s 2 ili 3 ženke. Mužjaci također žive ili sami ili u malim grupama. Vrlo su oprezne ptice i reagiraju na svaku opasnost. Ne smeta im ljudska prisutnost. Dnevne su životinje, a noći provode skrivene na visokom drveću. Mužjaci troše puno vremena za uređivanje perja, a let izbjegavaju kad je vjetrovito jer tada teže održavaju ravnotežu.

 

GRABEŽLJIVCI

Tigar, leopard, cibetka, divlji psi.

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: 10 − 25 godina.

U zoo vrtu: 10 − 23 godina.

 

UGROŽENOST

IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta.

 

ZANIMLJIVOSTI

Ako se ubroji duljina repnog perja i krila, paun se smatra najvećom pticom na svijetu koja ima mogućnost leta.

 

LITERATURA

https://animaldiversity.org/accounts/Pavo_cristatus/

https://www.iucnredlist.org/search?query=Pavo%20cristatus&searchType=species

Jelovnik Zoo vrta