PLAVI PAUN (Pavo cristatus)

SISTEMATIKA

Razred:  Aves

Red: Galliformes

Porodica: Phasianidae

 

RASPROSTRANJENOST

Bangladeš, Indija, Nepal, Pakistan, Šri Lanka; unesen u Australiju, Novi Zeland, SAD, Havaje, Singapur,

 

OPIS

Duljina tijela: 0,86-2,12 m

Raspon krila: 1,4-1,6 m

Težina: 2,7-6 kg

 

Postoji spolni dimorfizam. Ženke su neugledne, smeđe-bijele s kratkim repom, dok mužjaci imaju indigo plavo perje po tijelu i veličanstven rep sa otprilike 150 dugih pera na čijim krajevima se nalaze zelene šare u obliku oka. Rep otvara u oblik lepeze. I mužjak i ženka na glavi imaju malu perjanicu.

 

STANIŠTE

Šume

 

PREHRANA

U prirodi: vodozemci, gmazovi, insekti, lišće, korijenje, sjemenke, orašasto voće, cvijeće

U zoo vrtu: voće, povrće, klijano sjemenje i peletirana hrana

 

RAZMNOŽAVANJE

Mužjaku u osvajanju ženke može pomoći, ali i odmoći njegov rep. Ženka na temelju repa može puno zaključiti o zdravlju i sposobnostima mužjaka. Oštećen rep „govori“ ženki o nesposobnosti mužjaka da se obrani od predatora ili o podređenosti mužjaka pred ostalim mužjacima. Što je bolja kvaliteta repa, to je mužjak bolji izbor za ženke, odnosno bolji geni će se prenijeti na nove generacije. Ženke su u pronalaženju mužjaka vrlo agresivne. Međusobno se bore te one bolje i jače će pokušat prisvojit najboljeg mužjaka, s kojim će se potom pokušati pariti. Spolno zreli postaju u dobi od 3 godine. Gnijezdo se nalazi na tlu, sakriveno u grmlju. Ženka polaže 3-5 jaja (u nekim slučajevima može položiti i do 12 jaja). Jaje položi svaki drugi dan. Inkubacija traje 28 dana. O jajima i mladima brine samo ženka. Ptići odmah nakon izlijeganja imaju perje i slobodni su letjeti već nakon tjedan dana. Na majku se oslanjaju samo nekoliko tjedana. Iako su ptići dobro razvijeni, nisu otporni na niže temperature i visoka im je smrtnost u hladnijim predjelima. I mlade ženke i mladi mužjaci su vrlo slični, tek nakon 3. godine života mužjaci imaju rep poput odraslih.

 

NAČIN ŽIVOTA

Uglavnom vode osamljen život. Tijekom sezone parenja, mužjak će braniti teritorij, a ženke će ići u potragu za mužjacima. Jedan mužjak može živjeti u haremu sa 6 ženki. Nakon sezone parenja, ženke žive same ili u skupini s 2 ili 3 ženke. Mužjaci također žive ili sami ili u malim grupama. Vrlo su oprezne i reagiraju na svaku opasnost. Ne smeta im ljudska prisutnost. Dnevne su životinje, a noći provode skrivene na visokom drveću. Mužjaci troše puno vremena za uređivanje perja, također i izbjegavaju let kad je vjetrovito jer tada teže održavaju ravnotežu.

 

GRABEŽLJIVCI

Tigar, leopard, cibetka, divlji psi

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: 10-25 godina

U zoo vrtu: 10-23 godina

 

UGROŽENOST

IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI

Ako se ubroji duljina repnog perja i krila, paun se smatra najvećom pticom na svijetu koja ima mogućnost leta.

 

LITERATURA

https://animaldiversity.org/accounts/Pavo_cristatus/

https://www.iucnredlist.org/search?query=Pavo%20cristatus&searchType=species

Jelovnik Zoo vrta