PLAVA OTROVNA ŽABA (Dendrobates tinctorius)

SISTEMATIKA

Razred: Amphibia

Red: Anura

Porodica: Dendrobatidae

 

RASPROSTRANJENOST

Zemlje SI Južne Amerike

 

OPIS

Duljina tijela: 3 do 4,5 cm

Težina tijela: 3 g

Žarka plava boja služi kao upozorenje potencijalnim grabežljivcima na otrovnost žabe. Nepravilni uzorci i točkice tamnoplave i crne boje prekrivaju tijelo, posebno na leđima i glavi. Ženke su malo veće od mužjaka.

 

STANIŠTE

Izolirane vlažne šume

 

PREHRANA

U prirodi: mravi, termiti, kornjaši, pauci, gusjenice, gujavice

U zoo vrtu: cvrčci, skokunci, muhe

 

RAZMNOŽAVANJE

U zatočeništvu se razmnožavaju cijele godine, a u prirodi za kišnih sezona. Mužjak glasanjem doziva ženke od kojih će se najjača i najbrža pariti s njim. Pariti se mogu više puta i s više jedinki, a nakon parenja ženka ostavlja 5 do 10 oplođenih jajašaca iz kojih se nakon 14 do 18 dana razvijaju mladi.

 

NAČIN ŽIVOTA

Samotnjačke su životinje, osim za sezone parenja. Zbog velike važnosti vode uvijek žive u blizini tokova ili stajačica. Tijekom dana su vrlo aktivne i konstantno se kreću. Vrlo su teritorijalne te ih međusobno agresivno, posebice mužjaci. Ponekad dolazi do sukoba između mužjaka i ženki. Za teritorije se sukobljuju hrvanjem, nadglasavanjem i naganjanjem. Zahvaljujući ishrani otrovnim kukcima, posebno mravima, otrove izlučuju u sluz na koži.

 

GRABEŽLJIVCI

Rijetki, ali poneki pauci i zmije

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: 4 do 6 godina

U zoo vrtu: do 12 godina

 

UGROŽENOST

LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI

Za razliku od mnogih drugih životinja, kod plavih otrovnih žaba ženke se bore za mužjaka! Nakon dugih i agresivnih borbi najjača ženka uspijeva doći do mužjaka, udvarati mu se i pariti.

 

LITERATURA

http://animaldiversity.org/accounts/Dendrobates_tinctorius/

https://www.iucnredlist.org/species/55204/11265402