PLANINSKI PEĆINAR (Procavia capensis)

SISTEMATIKA

Razred: SISAVCI (Mammalia)

Red: PEĆINARI (Hyracoidea)

Porodica: Procaviidae

 

RASPROSTRANJENOST

Afrika i Arapski poluotok

 

OPIS

Veličina tijela: 39-58 cm

Težina tijela: 1,8-5,4 kg

Vrsta je vrlo robusne građe za svoju veličinu. Na prednjim nogama imaju četiri prsta, a na stražnjima tri. Krzno je gusto i grubo te kod podvrsti može varirati u bojama, od sive do žuto-smeđe i tamno smeđe. Imaju duge taktilne dlake (vibrise) veličine 60-70 mm raspoređene po cijelom tijelu kako bi se mogli bolje orijentirati u mraku u svojim rupama/jazbinama.

STANIŠTE

Pustinje, savane i šikare.

 

PREHRANA

U prirodi: trava, lišće, voće, kora, lišajevi

U zoo vrtu: peleti, povrće

 

RAZMNOŽAVANJE

Mužjaci imaju harem od 3 do 7 ženki, a parenje je sezonsko, kako bi se mladunci okotili za kišne sezone. Mužjaci se glasaju i približavaju ženkama, pri čemu ih one mogu napasti ukoliko se ne žele pariti. Tijekom sezone parenja testisi mužjaka mogu narasti i do 20 puta, što dovodi do čestog glasanja i agresivnosti. Gestacija traje 212-240 dana. Tijekom gestacije ženke su vrlo agresivne. Oba spola postaju spolno zreli sa 16-17 mjeseci.

NAČIN ŽIVOTA

Žive u kolonijama koje, kada je dovoljno mjesta i hrane, mogu brojati 80 jedinki. Kolonije čine mužjak sa nekoliko svojih ženki i svim potomstvom ili nekoliko obitelji tj. harema, svaki s glavnim mužjakom. Među ženkama nije zabilježena hijerarhija, iako su starije ženke često dominantnije. Mladi mužjaci prisiljeni su na odlazak iz kolonije, ali često se zadržavaju u bližim jazbinama unutar teritorija. Kada dominantan mužjak ugine zamijenit će ga najjači mužjak. Vrlo dobro podnose fluktuacije temperature, ali ovise o zaklonima kako bi se sakrili od ekstremnih uvjeta. Većinu vremena provode mirujući ili drijemajući u jazbinama ili hladu.

 

GRABEŽLJIVCI

Zmije, ptice grabljivice, divlji psi, serval, lav, mungos

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: 12 godina

U zoo vrtu: 11 godina

 

UGROŽENOST

LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI

Gestacija traje 6 do 8 mjeseci što je neobično dugo za sisavca ove veličine.

 

LITERATURA

 

Wilson, D. E., & Mittermeier, R. A. eds. (2011): Handbook of the Mammals of the World Vol. 2. Hoofed Mammals.  Lynx Edicions, Barcelona

Jelovnik Zoo vrta

http://animaldiversity.org/accounts/Procavia_capensis/

http://www.iucnredlist.org/details/41766/0