PLAMENOGLAVI TURAKO (Tauraco erythrolophus)
SISTEMATIKA
Razred: Aves
Red: Musophagiformes
Porodica: Musophagidae

RASPROSTRANJENOST
Jugozapadna Afrika – Angola.
OPIS
Duljina tijela : 40 – 43 cm
Težina tijela: 210 – 325 g
I mužjaci i ženke su zelene boje, a na vrhu glave su pera crvena s bijelim vrhom. Perje na leđima i bočno je plavo-zeleno. Kljun je žute boje. Ispod krila nalazi se crveno perje te je crvena boja vidljiva samo dok su u letu.
STANIŠTE
Krošnje zimzelenih šuma.
PREHRANA
u prirodi: Smatra se da se hrane voćem, ali nedovoljno su poznate njihove prehrambene navike.
u Zoo vrtu: Rajčica, krastavac, kuhani grašak, sezonsko bobičasto voće.

RAZMNOŽAVANJE
Grade gnijezda od grančica u koje ženka polaže 2 – 3 jaja između travnja i listopada. Oba roditelja inkubiraju jaja. Nakon dvadesetak dana inkubacije ptići se valjaju iz jaja s crnim perjem, a između 25. i 30. dana života pojavljuje se zeleno i crveno perje. S četiri mjeseca starosti izgledaju kao roditelji, o kojima ovise još nekoliko mjeseci.
KRETANJE
Nepoznato. Pretpostavlja se da je stanarica.
NAČIN ŽIVOTA:
Većinu vremena provode u krošnjama. Nisu jako dobri letači te se kreću najviše skačući i lebdeći od grane do grane. Najčešće žive u parovima i izuzetno su teritorijalne životinje.
GRABEŽLJIVCI:
Nema dostupnih podataka.

ŽIVOTNI VIJEK
u prirodi: nema podataka
u Zoo vrtu: do 27 godina
ZANIMLJIVOSTI:
Rijetko silaze s grana. Na šumsko tlo se spuštaju samo kako bi pili ili kako bi se kupali u lokvama.
Perje turakoa ima dva pigmenta jedinstvena u svijetu ptica – turacin (crvena boja) i turakoverdin (zelena boja).
UGROŽENOST:
IUCN navodi kao LC – najmanje zabrinjavajuća.
CITES II

LITERATURA
del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J. 1997. Handbook of the Birds of the World, vol. 4: Sandgrouse to Cuckoos. Lynx Edicions, Barcelona, Spain.
IUCN. 2016. The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2016-3. Available at: www.iucnredlist.org. (Accessed: 07 December 2016).
Jelovnik Zoo vrta