PČELA SAMICA ( Osmia rufa, Osmia cornuta)

SISTEMATIKA 

Razre: KUKCI (Insecta)

Red: OPNOKRILCI (Hymenoptera)

Porodica: Megachilidae

 

RASPROSTRANJENOST

Na području Palearktika (Europa, Azija, sjever Afrike).

 

OPIS

Ženke na glavi imaju crne dlačice i prema unutra zakrivljene roščiće, dok su prsa prekrivena smeđim dlačicama, a zadak narančastim dlačicama. Mužjaci su slični ženkama uz dodatak bijelih dlačica na glavi te ticalima koja su znatno duža nego ženkina.

 

STANIŠTE

Urbana područja, gradski parkovi i vrtovi.

 

PREHRANA

U prirodi: hrane se kultiviranim vrtnim biljkama te grmljem i drvećem koje cvjeta u proljeće (poput jabuka i krušaka).

U zoo vrtu: nema podataka.

 

RAZMNOŽAVANJE

Gnijezdo rade u već postojećim rupama i šupljinama posebice na mjestima koja su osunčana i smještena na južnoj strani. To mogu biti prirodnim putem nastale rupice na drveću, trupcima, u tlu, ali i rupice u žbuci, prozorima, ciglama.

 

NAČIN ŽIVOTA

Gnijezdo rade u već postojećim rupama i šupljinama posebice na mjestima koja su osunčana i smještena na južnoj strani. To mogu biti prirodnim putem nastale rupice na drveću, trupcima, u tlu, ali i rupice u žbuci, prozorima, ciglama. Može ih se vidjeti u periodu od travnja do srpnja.

 

GRABEŽLJIVCI

Crvendaći, vrane, čvorci, djetlići.

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: oko godinu dana.

U zoo vrtu: nema podataka.

 

UGROŽENOST

IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta.

 

ZANIMLJIVOSTI

Posebne su po tome što ne skupljaju pelud  i ne prenose ga na svojim nogama kao što to radi većina ostalih vrsta pčela, nego ga skupljaju pomoću dlačica koje se nalaze sa trbušne strane zatka, na tvorevini koja se zove peludna četka.

Naš Zoološki vrt nedavno je postao dom jednoj veoma marljivoj životinjskoj vrsti. Naime, na Labuđi otok doselile su se vrijedne pčele zidarice, odnosno samice, kako ih se još naziva. Pripadaju rodu Osmia i predstavljaju divlji soj autohtonih pčela, od davnina prisutnih na našim područjima. Nažalost, brojnost u prirodi im se sve više smanjuje, uslijed nedostatka primjerenog staništa, tako da smo izrazito radosni što malenim pčelama možemo pružiti ugodan i miran dom.

Pčele zidarice žive životom potpuno drugačijim od pčela medarica koje svi većinom poznajemo. Za razliku od medarica, pčele zidarice ne žive u košnicama, ne roje se i nemaju maticu. Iako imaju žalac, u izrazito rijetkim trenutcima bodu, tako da ne predstavljaju nikakvu opasnost za posjetitelje Zoološkog vrta. Žive same, svaka za sebe i marljivo oprašuju voćke i cvijeće. Uzgajivači voćaka neopisivo vole pčele zidarice jer je njihova učinkovitost gotovo 120 puta veća od radilica pčela medarica. Zidarice kreću s oprašivanjem voćaka već pri temperaturama od 8 °C i ne biraju vrstu, tako da su pogodne za oprašivanje svih vrsta voćaka i cvijeća.

Svoja gnijezda zasnivaju u malim i dubokim procjepima ili tunelima. Idealna staništa su im kućice od trske, šupljine drveća, pukotine i otvori drvenih zidova, rupe u ciglama, žbuci i sl. Kada ženka pronađe pogodan tunel, najprije ga očisti, a potom na dnu tunela pravi pregrade od blata. Zatim nastavlja redati nektar i pelud, položi jaje te ponovo pregradi blatnim zidom. Nakon izrade nekoliko pregrada, od kojih svaka sadrži jaje i izvor hrane, ženka ulaz u tunel zatvara debelim blatnim čepom i potom ugiba.

Iz jaja se, ovisno o temperaturi, za nekoliko dana izlegne ličinka. Kada pojede svu hranu koju je ženka prethodno pripremila, ličinka prelazi u stadij predkukuljice i potom u svileni kokon. Početkom rujna u kokonu se razvije u odraslu pčelu no iz tunela izlijeću tek u proljeće iduće godine.

Kokone pčela zidarica, iz kojih će veoma uskoro izaći mlade pčele, Zoološkom vrtu darovao je gospodin Josip Popčević,  samostalni uzgajivač ne samo pčela zidarica nego i voćaka, povrća te raznog sobnog bilja. Osim pčela, g. Popčević donirao je i postavio kućicu za ove vrijedne kukce, na čemu mu je Zoološki vrt grada Zagreba neizmjerno zahvalan.

 

LITERATURA 

“Upoznajmo korisne kukce! Solitarne pčele, dobri oprašivači voćaka!”; mr.sc. Marija Ševar, dipl. ing. agr., HZPSS, Zagreb, rujan 2006.

https://www.bwars.com/bee/megachilidae/osmia-bicornis