PČELA SAMICA ( Osmia rufa, Osmia cornuta)

SISTEMATIKA 

Razred : Insecta

Red : Hymenoptera 

Porodica : Megachilidae 

Naš Zoološki vrt nedavno je postao dom jednoj veoma marljivoj životinjskoj vrsti. Naime, na Labuđi otok doselile su se vrijedne pčele zidarice, odnosno samice, kako ih se još naziva. Pripadaju rodu Osmia i predstavljaju divlji soj autohtonih pčela, od davnina prisutnih na našim područjima. Nažalost, brojnost u prirodi im se sve više smanjuje, uslijed nedostatka primjerenog staništa, tako da smo izrazito radosni što malenim pčelama možemo pružiti ugodan i miran dom.

Pčele zidarice žive životom potpuno drugačijim od pčela medarica koje svi većinom poznajemo. Za razliku od medarica, pčele zidarice ne žive u košnicama, ne roje se i nemaju maticu. Iako imaju žalac, u izrazito rijetkim trenuticma bodu, tako da ne predstavljaju nikakvu opasnost za posjetitelje Zoološkog vrta. Žive same, svaka za sebe i marljivo oprašuju voćke i cvijeće. Uzgajivači voćaka neopisivo vole pčele zidarice jer je njihova učinkovitost gotovo 120 puta veća od radilica pčela medarica. Zidarice kreću s oprašivanjem voćaka već pri temperaturama od 8 °C i ne biraju vrstu, tako da su pogodne za oprašivanje svih vrsta voćaka i cvijeća.

Svoja gnijezda zasnivaju u malim i dubokim procjepima ili tunelima. Idealna staništa su im kućice od trske, šupljine drveća, pukotine i otvori drvenih zidova, rupe u ciglama, žbuki i sl. Kada ženka pronađe pogodan tunel, najprije ga očisti, a potom na dnu tunela pravi pregrade od blata. Zatim nastavlja redati nektar i pelud, položi jaje te ponovo pregradi blatnim zidom. Nakon izrade nekoliko pregrada, od kojih svaka sadrži jaje i izvor hrane, ženka ulaz u tunel zatvara debelim blatnim čepom i potom ugiba.

Iz jaja se, ovisno o temperaturi, za nekoliko dana izlegne ličinka. Kada pojede svu hranu koju je ženka prethodno pripremila, ličinka prelazi u stadij predkukuljice i potom u svileni kokon. Početkom rujna u kokonu se razvije u odraslu pčelu no iz tunela izlijeću tek u proljeće iduće godine.

Kokone pčela zidarica, iz kojih će veoma uskoro izaći mlade pčele, Zoološkom vrtu darovao je gospodin Josip Popčević,  samostalni uzgajivač ne samo pčela zidarica nego i voćaka, povrća te raznog sobnog bilja. Osim pčela, g. Popčević donirao je i postavio kućicu za ove vrijedne kukce, na čemu mu je Zoološki vrt grada Zagreba neizmjerno zahvalan.

 

LITERATURA 

“Upoznajmo korisne kukce! Solitarne pčele, dobri oprašivači voćaka!”; mr.sc. Marija Ševar, dipl. ing. agr., HZPSS, Zagreb, rujan 2006.