PČELA MEDARICA (Apis mellifera)

SISTEMATIKA

Razred: Insecta

Red: Hymenoptera

Porodica: Apidae

 

RASPROSTRANJENOST

Globalno rasprostranjena.

 

OPIS

Dužina tijela: 1 do 2 cm.

Tijelo je smeđe-crveno do smeđe-crno s karakterističnim crnim i narančastim prstenovima na zatku. Tijelo je dlakavo, a na stražnjim nogama imaju nastavke za pelud.

 

STANIŠTE

Livade, otvorene šume, vrtovi.

 

PREHRANA

U prirodi: cvjetni pelud i nektar.

U zoo vrtu: cvjetni pelud i nektar.

 

RAZMNOŽAVANJE

Obično je u košnici jedna plodna matica, ali u proljetnim i ljetnim mjesecima mužjaci se skupljaju u blizini košnice jer ih mame novo izlegle matice. Mužjaci se bore kako bi se parili s novim maticama te često tvore kugle. Mužjaci ubrzo nakon parenja ugibaju. Matice se pare i s do 10 mužjaka. Nakon toga osnivaju vlastitu koloniju ili zamjenjuju prethodnu maticu. Sposobne su konstantno proizvoditi jajašca, do 200 000 tijekom cijeloga života.

 

NAČIN ŽIVOTA

Zadružni su kukci. Košnicu čine velika matica, neplodne ženke radilice i rasplodni mužjaci – trutovi. Radilice i mužjaci žive nekoliko tjedana. Radilice su odgovorne za sve poslove u košnici osim razmnožavanja. One čiste košnicu, brinu se za ličinke, proizvode med, sakupljaju hranu. Matica i mužjaci odgovorni su za razmnožavanje. Potraga za hranom, odnosno nektarom, odvija se danju, ali pčele su u košnici konstantno aktivne.

 

GRABEŽLJIVCI

Pauci, ose, stršljeni, ptice, ličinke moljaca, mravi.

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: matice od 2 do 3 godine.

U zoo vrtu: matice od 2 do 5 godina.

 

UGROŽENOST

NE – nije procijenjena

 

ZANIMLJIVOSTI

Stršljeni su prirodni neprijatelji pčela. Svega nekoliko jedinki dovoljno je da unište cijelu košnicu. Pčele se brane tako da se mnogo njih skupi oko stršljena te se kreću i tresu, tako povećavajući njegovu tjelesnu temperaturu od čega on ugiba.

 

LITERATURA

https://animaldiversity.org/accounts/Apis_mellifera/