PČELA MEDARICA (Apis mellifera)

SISTEMATIKA

Razred: KUKCI (Insecta)

Red: OPNOKRILCI (Hymenoptera)

Porodica: PČELE (Apidae)

 

RASPROSTRANJENOST

Globalno rasprostranjena.

 

OPIS

Dužina: 1 – 2 cm.

Tijelo je smeđe-crveno do smeđe-crno s karakterističnim crnim i narančastim prstenima na zatku. Tijelo je u potpunosti prekriveno sitnim dlačicama, a na stražnjim nogama imaju nastavke za pelud. Razlikujemo maticu, radilice i trutove.

 

STANIŠTE

Livade, otvorene šume, vrtovi.

 

PREHRANA

U prirodi: cvjetni pelud i nektar.

U zoo vrtu: cvjetni pelud i nektar.

 

RAZMNOŽAVANJE

Obično je u košnici jedna plodna matica, ali u proljetnim i ljetnim mjesecima mužjaci se skupljaju u blizini košnice jer ih privlače novo izlegle matice. Parenje se odvija na visini od približno 10 metara. Mužjaci ubrzo nakon parenja ugibaju. Matice se pare i s do 10 mužjaka. Nakon toga osnivaju vlastitu koloniju ili zamjenjuju prethodnu maticu. Sposobne su konstantno proizvoditi jajašca, do 200 000 tijekom cijeloga života.

 

NAČIN ŽIVOTA

Pčele medarice su zadružni kukci. Kolonija se sastoji od rasplodne matice, radilica i trutova. Matica je najveća od svih pčela i ona svakodnevno liježe do 2000 jajašaca. Radilice su najmanje u koloniji , a imaju i najkraći životni vijek. One vrše čišćenje, brinu se o leglu, grade saće, proizvode med i sakupljaju hranu. Trutovi su mužjaci i deblji su i veći od radilica. Zajedno sa maticom njihova je zadaća razmnožavanje. Potraga za hranom odvija se danju, ali pčele su u košnici konstantno aktivne.

 

GRABEŽLJIVCI

Pauci, ose, stršljeni, ptice, glodavci, mravi, čovjek.

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: matice 2 – 3 godine.

U zoo vrtu: matice 2 – 5 godina.

 

UGROŽENOST

IUCN: DD – nedovoljno poznata vrsta.

 

ZANIMLJIVOSTI

Stršljeni su prirodni neprijatelji pčela. Svega nekoliko jedinki dovoljno je da unište cijelu košnicu. Pčele se brane tako da se mnogo njih skupi oko stršljena te se kreću i tresu, tako povećavajući njegovu tjelesnu temperaturu od čega on ugiba.

Ljudi svakodnevno koriste pčelinje proizvode: med, vosak, matičnu mliječ, pelud i pčelinji otrov.

Propolis zapravo nije pčelinji proizvod već smolasta tvar koju pčele sakupljaju sa pupoljaka i kore drveća koja im služi kao ljepilo.

Prosječni životni vijek pčele radilice je 4 – 6 tjedana.

Pčele su oprašivači potrebni za oprašivanje velikog broja različitih biljaka.

 

 

LITERATURA

https://animaldiversity.org/accounts/Apis_mellifera/