PČELA MEDARICA (Apis mellifera)

SISTEMATIKA

Razred: Insecta

Red: Hymenoptera

Porodica: Apidae

 

RASPROSTRANJENOST

Globalno rasprostranjena.

 

OPIS

Dužina tijela: 1 do 2 cm.

Tijelo je smeđe-crveno do smeđe-crno s karakterističnim crnim i narančastim prstenovima na zatku. Tijelo je u potpunosti prekirveno sitnim dlačicama, a na stražnjim nogama imaju nastavke za pelud.

Razlikujemo maticu, radilice i trutove. 

 

STANIŠTE

Livade, otvorene šume, vrtovi.

 

PREHRANA

U prirodi: cvjetni pelud i nektar.

U zoo vrtu: cvjetni pelud i nektar.

 

RAZMNOŽAVANJE

Obično je u košnici jedna plodna matica, ali u proljetnim i ljetnim mjesecima mužjaci se skupljaju u blizini košnice jer ih mame novo izlegle matice. Parenje se odvija na visini od približno 10 metara. Mužjaci ubrzo nakon parenja ugibaju. Matice se pare i s do 10 mužjaka. Nakon toga osnivaju vlastitu koloniju ili zamjenjuju prethodnu maticu. Sposobne su konstantno proizvoditi jajašca, do 200 000 tijekom cijeloga života.

 

NAČIN ŽIVOTA

Pčele medarice su zadružni kukci. Kolonija se sastoji od rasplodne matice, radilica i trutova. Matica je najveća od svih pčela i ona svakodnevno liježe do 2000 jajašaca. Radilice su najmanje u koloniji , a imaju i najkraći životni vijek. One vrše čišćenje , brinu se o leglu, grade saće, proizovde med i sakupljaju hranu. Trutovi su mužjaci i deblji su i veći od radilica. Zajedno sa maticom njihova je zadaća razmnožavanje. Potraga za hranom , odnos nektarom , odvija se danju ali pčele su u košnici konstantno aktivne. 

 

GRABEŽLJIVCI

Pauci, ose, stršljeni, ptice, glodavci, mravi, čovjek 

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: matice od 2 do 3 godine.

U zoo vrtu: matice od 2 do 5 godina.

 

UGROŽENOST

NE – nije procijenjena

 

ZANIMLJIVOSTI

Stršljeni su prirodni neprijatelji pčela. Svega nekoliko jedinki dovoljno je da unište cijelu košnicu. Pčele se brane tako da se mnogo njih skupi oko stršljena te se kreću i tresu, tako povećavajući njegovu tjelesnu temperaturu od čega on ugiba.

Ljudi svakodneno koriste pčelinje proizvode : med, vosak, matičnu mliječ, pelud i pčelinji otrov. 

Propolis zapravo nije pčelinji proizvod već smolasta tvar koju pčele sakupljaju sa pupoljaka i kore drveća te koja im služi kao ljepilo. 

Prosječni životni vijek pčele radilice je 4-6 tjedana. 

Pčele su oprašivači potrebni za oprašivanje velikog broja različitih biljaka. 

 

 

LITERATURA

https://animaldiversity.org/accounts/Apis_mellifera/