PATULJASTI MUNGOS (Helogale parvula)

SISTEMATIKA

Razred: SISAVCI (Mammalia)

Red: ZVIJERI (Carnivora)

Porodica: MUNGOSI (Herpestidae)

 

RASPROSTRANJENOST

Istočna i  Južna Afrika

 

OPIS

Najmanji od svih vrsta mungosa. Tijelo je prekriveno glatkom dlakom. Boja krzna se mijenja s obzirom na geografsko područje, od žute do tamno smeđe. Rep i stražnje noge su obično tamnije od ostatka tijela, a trbušni dio krzna je nešto svijetliji. Dlaka na glavi mu je kratka, ali se produljuje niže niz tijelo. Ima gustu podlaku koja je tamna pri korijenu, a svijetla prema vrhu. Uši su mu malene i zaobljene, a njuška mu je sitna. Rep mu čini više od polovice tijela. Ima po pet prstiju na svakoj nozi i dobro prilagođene kandže na vrhovima prstiju.

Dužina tijela:

Mužjaci: 16-22,7 cm

Ženke: 18,5-23 cm

Dužina repa:

Mužjaci: 15,2-18,3 cm

Ženke: 14,2-18,8 cm

Težina:

Mužjaci: 223-341 grama

Ženke: 213-341 grama

 

STANIŠTE 

Savane, šumske savane, šume, suho grmlje.

 

PREHRANA

U prirodi : većinski se hrane insektima i malenim beskralježnjacima,  jajima i voćem, zmijama, pticama i malim sisavcima

U zoo-vrtu: beskralješnjaci, voće, povrće, miševi 

RAZMNOŽAVANJE 

Dok su ženke plodne, mužjaci se bore za njihovu naklonost. Dominantni mužjak će provoditi svoje vrijeme blizu dominantne ženke kako bi ju štitio i kako bi odbijao potencijalne nove udvarače. U kasnijoj fazi će se dominantni mužjak pariti i sa subdominantnim ženkama, a dominantna ženka s drugim mužjacima. U njihovom sustavu, čak 73% svih mladunaca skupine je iz legla dominantne ženke, makar je ostalih ženki više. Razlog tome je hormonalna i bihevioralna promjena u drugim ženkama. Period gestacije traje otprilike sedam tjedana nakon čega na svijet dolazi najčešće 3 do 4 mladunca ( 2-6 ) . Ženka može imati tri legla tokom cijele godine. Mladunci će sisati mlijeko do 45. dana starosti, ali će im roditelji donositi i krutu hranu dok se ne osamostale. S navršenih 6 mjeseci starosti mladunci se priključuju ostatku skupine u potrazi za hranom. Spolnu zrelost navršavaju oko 2-3 godine.

 

NAČIN ŽIVOTA 

Patuljasti mungosi imaju vrlo zanimljiv društveni život gdje glavnu ulogu ima starija, dominantna ženka . Drugi najvažniji u skupini je njen par. Ženke su uvijek dominantnije od mužjaka. Skupina će razići jedino ako dominantna ženka ugine. Većinu dana provode tražeći hranu među grmljem, lišćem i kamenjem. Rijetko su agresivni jedni prema drugima unutar jedne skupine. Komuniciraju tako da se glasaju, a na taj način se i upozoravaju kada je u blizini bilo kakva prijetnja.

 

GRABEŽLJIVCI 

Nema zabilježenih podataka

 

ŽIVOTNI VIJEK 

U prirodnom staništu: nema zabilježenih podataka

U zoo-vrtu: 10 godina

 

UGROŽENOST 

IUCN: LC –najmanje ugrožena vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI 

Unutar svoje skupine imaju babysittere koji paze na mladunce i pomažu im naučiti ih vještine potrebne za budućnost.

 

LITERATURA 

Wilson, D. E., & Mittermeier, R. A. eds. (2009): Handbook of the Mammals of the World Vol. 1. Carnivores.  Lynx Edicions, Barcelona

Jelovnik Zoo vrta

https://www.iucnredlist.org/species/41609/45206516

https://animaldiversity.org/accounts/Helogale_parvula/