PATULJASTI MARMOZET (Cebuella pygmaea)

SISTEMATIKA

Razred: SISAVCI (Mammalia)

Red: PRIMATI (Primates)

Porodica: Cebidae

 

RASPROSTRANJENOST

Južna Amerika

 

OPIS

Duljina tijela: 12-16 cm

Duljina repa: 17-23 cm

Težina : 85-140 g

Krzno je sivo, prošarano žutim, zelenim ili crnim dijelovima na glavi i leđima. Na glavi imaju duže krzno koje podsjeća na grivu lava. Rep im je dug i prošaran crnim prstenovima. Mladunčad prvih mjesec dana ima sivu glavu i ostatak tijela im je žut, ali već nakon mjesec dana starosti boja krzna im se mijenja u boju krzna roditelja.

 

STANIŠTE

Kišne šume

 

PREHRANA

U prirodi: kukci, gmazovi, voće, nektar, cvijeće

U zoo vrtu: voće, povrće , beskralježnjaci, guma, nektar

 

RAZMNOŽAVANJE

Općenito se smatra da su monogamne životinje. Po leglu mogu imati od 1-3 mladih, ali najčešće okote dvojajčane blizance. Već nakon 3 tjedna od poroda, ženka se može ponovno pariti. Razdoblje gravidnosti traje 4,5 mjeseci i leglo mogu imati svakih 5 do 6 mjeseci. Majke brinu za mlade 3 mjeseca, ali se mladi u skupini zadržavaju oko 1,5 godinu, sve dok ne postignu veličinu odraslih i spolnu zrelost. Mladi se zajedno s roditeljima brinu o slijedećim generacijama. Pomažu u čišćenju, hranjenju i čuvanju mladih. Na taj način pomažu u smanjenju stresa kod majke.

 

 

NAČIN ŽIVOTA

Arborealne su i dnevne životinje i iako su vrlo prijateljski raspoloženi prema vlastitoj vrsti, oni su i teritorijalni. Za obilježavanje teritorija koriste smrdljive žlijezde i teritoriji im mogu biti veliki do 100 hektara.

 

GRABEŽLJIVCI

Ptice grabljivice, zmije, mačke

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: 11-12 godina

U zoo vrtu: do 18 godina

 

UGROŽENOST

IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI

Najmanji je postojeći majmun

Ženka može rađati sve do dobi od 11-12 godina

 

LITERATURA

Mittermeier, R. A., Rylands, A.B.  & Wilson, D. E., eds. (2013): Handbook of the Mammals of the World Vol. 3. Primates.  Lynx Edicions, Barcelona

Jelovnik Zoo vrta

http://animaldiversity.ummz.umich.edu/accounts/Callithrix_pygmaea/