PATKA PUPČANICA (Spatula querquedula)

SISTEMATIKA

Razred: PTICE ( Aves)

Red:  GUŠĆARICE (Anseriformes)

Porodica: PATKE (Anatidae)

 

RASPROSTRANJENOST
Europa, Azija i Afrika.

Gnijezdi se u paleoarktičkoj zoni, a zimuje u Africi, Indiji i jugoistočnoj Aziji.

OPIS

Duljina tijela : 37 – 41 cm
Težina tijela: 240 – 520 g

Raspon krila: 58 – 69 cm

Mužjacima je glava tamnije smeđe boje, a od očiju do vrata proteže se jasno izražena bijela pruga. Ptica je prošarane smeđe boje, dok su bokovi svjetliji – sivi. Ženka je svjetlije smeđe boje s dvije bijele pruge koje se protežu od baze kljuna preko glave. Tijelo je prošarano, smeđe boje. Relativno dugačak, tamni kljun u oba spola.

 

STANIŠTE
Plitke bare i jezera bogata vegetacijom, okružena travama (primjerice močvarne livade i poplavljena polja).

PREHRANA
u prirodi: Tijekom sezone parenja ova vrsta je svejed. U tom razdoblju dominira hrana životinjskog porijekla – mekušci, kukci i njihove ličinke, račići, pijavice, mrijest i larve žaba i male ribe. Ipak, u to je vrijeme važna i hrana biljnog porijekla (sjemenke, korijenje, stabljike, lišće i pupoljci vodenih biljaka), a izvan sezone parenja to je i jedina hrana koju konzumiraju.

u Zoo vrtu:  Pšenica, sjemenke.

 

RAZMNOŽAVANJE
Sezona parenja je u travnju i svibnju. Gnijezdo grade na tlu, skriveno u visokoj travi, a udaljenost gnijezda od vode rijetko je veća od 150 metara. Ženka polaže 6 – 14 jaja, a inkubacija traje između 21 i 23 dana. Mladi nakon valjanja iz jaja mogu odmah hodati (potrkušci), odmah su sposobni brinuti o sebi i samostalno pronalaze hranu, koja u tom razdoblju života tada uglavnom životinjskog porijekla.

 

KRETANJE

Selica.

NAČIN ŽIVOTA:

Izrazito društvena vrsta. Tijekom migracija stvaraju jata od nekoliko stotina jedinki, ali tijekom sezone parenja stvaraju se pojedinačni parovi ili manje skupine.

GRABEŽLJIVCI:

Nema dostupnih podataka.

 

ŽIVOTNI VIJEK
u prirodi: 14,5 godina
u Zoo vrtu: nema podataka

 

UGROŽENOST:

IUCN navodi kao LC – najmanje zabrinjavajuća.

CMS Appendix II. 

 

LITERATURA

Carboneras, C. & Kirwan, G.M. (2020). Garganey (Spatula querquedula). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. (retrieved from https://www.hbw.com/node/52890 on 1 April 2020).

BirdLife International 2016. Spatula querquedulaThe IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T22680313A86016410. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2016-3.RLTS.T22680313A86016410.en. Downloaded on 01 April 2020.

Jelovnik Zoo vrta