PATKA NJORKA (Aythya nyroca)

SISTEMATIKA

Razred: PTICE (Aves)

Red: GUŠČARICE (Anseriformes)

Porodica: PATKE, GUSKE, LABUDOVI (Anatidae)

 

RASPROSTRANJENOST

Jugozapadna Azija, središnja i istočna Europa, sjeverna Afrika.

 

OPIS

Dužina: 38 − 42 cm.

Težina: 410 − 650 g.

Patke njorke prepoznatljive su po kestenjasto-smeđem perju i nisu tako krupne kao divlje patke. Leđa su im crna, a u letu ih prepoznajemo po bijelom perju na trbuhu, s donje strane krila i repu. Mužjak ima svijetlo oko (šarenicu) dok je kod  ženke oko tamno. Kljun je taman.

 

STANIŠTE

Stajaće vode i područje uz stajaće vode.

 

PREHRANA

U prirodi: sjemenke, zeleni i korjenasti dijelovi biljaka, vodeni beskralješnjaci, mala riba, vodozemci. 

U zoo vrtu: plutajuća peletirana hrana za patke.

 

RAZMNOŽAVANJE

Sezona gniježđenja počinje u svibnju. Gnijezde se obično blizu vode, često na plutajućim strunjačama vodene vegetacije. Ženka položi 8 do 10 jaja koje sama inkubira 25 do 27 dana. Mladunci su potrkušci te ubrzo napuštaju gnijezdo i s majkom traže hranu.

 

NAČIN ŽIVOTA

Uglavnom su migratorna vrsta, ali su njihovi migratorni putovi malo poznati. Sele se prije sezone razmnožavanja iako se neke južne populacije mogu razmnožavati cijele godine na istom mjestu. Između srpnja i kolovoza se okupljaju u većim jatima i u to vrijeme im se mijenja letno perje. Od kraja listopada počinje zimska migracija. Povratna migracija na razmnožavanje počinje početkom ožujka. Prije migracije se okupljaju u velika jata, ali na migracije odlaze u manjim skupinama, 20 − 50 jedinki. Izvan sezone parenja žive solitarno, u parovima ili u grupama od 2 − 5 jedinki. Patke njorke se često mogu vidjeti kako zaranjaju i traže hranu ispod površine vode, što ne čudi s obzirom na to da pripadaju u grupu patki ronilica.

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: nema dostupnih podataka.

U zoo vrtu: nema dostupnih podataka.

 

UGROŽENOST

IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta.

U RH: Strogo zaštićena vrsta.

 

ZANIMLJIVOSTI

Ova je vrsta je doživjela nagli pad populacije i pod posebnim je interesom da se zaštiti.

 

LITERATURA

https://www.iucnredlist.org/species/22680373/59967620

Del Hoyo, J., Elliott, A. & Sargatal, J., eds (1992.) Handbook of the Birds of the World. Vol. 1. Lynx Edicions, Barcelona