PATKA MANDARINKA (Aix galericulata)

.

SISTEMATIKA
Razred: Aves
Red: Anseriformes
Porodica: Anatidae

 

RASPROSTRANJENOST
Kina, Japan, Koreja, Rusija. Unesene na područje Velike Britanije i nekoliko zemalja središnje Europe te također u SAD.

 

OPIS
Veličina tijela: oko 41–51 cm
Težina: mužjaci 571–693 g, ženke 428–608 g
Raspon krila: 68–74 cm

Postoji spolni dimorfizam. Mužjaci imaju na leđima perje koje ide okomito iznad leđa, kao krijesta. Ta je leđna krijesta narančaste do krem boje. Na glavi imaju bijelu prugu koja prolazi područjem kraj oka. Ta je bijela pruga omeđena kestenjastim perjem koje se proteže do prsiju. Na prsima imaju crno-bijele pruge. Trbuh i donji dio tijela su mu bijeli. Gornja površina krila je maslinasto-smeđe boje. Kljun je crven, a noge su blijede sa žutim stopalima.
Ženke nemaju raskošno perje kao mužjaci, već su sivo-bijele do smeđe i maslinasto-smeđe boje. Glava i vrat su sivi, s bijelim prstenom oko očiju i tankom bijelom linijom koja se pruža vodoravno od oka. Leđa su sivo-smeđe boje i imaju niz bijelih mrlja u donjem dijelu. Kljun je sivo-crn, noge i stopala su crvenkasto-žute boje.

 

STANIŠTE
Rijeke, jezera, močvare i brzi stjenoviti potoci okruženi gustom listopadnom šumom.

 

PREHRANA
U prirodi: riža, vodeno bilje, razno sjemenje i manje životinje (puževi, ribe, insekti, žabe).
U zoo vrtu: peleti za patke, floating hrana (plutajuća) , salata 

RAZMNOŽAVANJE
Muško-ženski parovi se formiraju na početku zime i kao takvi se mogu održati nekoliko sezona. Ženka odabere točnu poziciju gnijezda, ali u izgradnji sudjeluje zajedno s njom i mužjak. Gnijezdo rade u rupi u stablu, koja može biti i do 30 m iznad tla. Ženka položi 9-12 jaja koja inkubira isključivo ona. Inkubacija traje 28-30 dana. Nakon što se izlegnu svi pačići, ženka se spusti na tlo i doziva ih. Svaki pačić tada izlazi iz rupe i pada sa stabla na tlo. Nevjerojatno, ali svi pačići neozlijeđeni padnu na tlo i odlaze do najbližeg hranilišta. Nakon što postanu sposobni letjeti (nakon 40-45 dana) udružuju se u nova jata. Spolno zreli postaju s jednom godinom života.

 

NAČIN ŽIVOTA

Hrani se danju i noću (najaktivnije rano ujutro i navečer). Hranu traži na vodenoj površini i uz obalu, potapanjem i uranjanjem glave u plitke vode, rijetko roni.

 

GRABEŽLJIVCI
Jedan od čimbenika koji je pomogao patkama mandarinkama da opstanu je njihov loš okus. Ova vrsta patke se ne lovi zbog hrane.

 

ŽIVOTNI VIJEK
U prirodi: u prosjeku 7.5 godina
U zoo vrtu: do 10 godina

 

UGROŽENOST
IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI
U kineskoj i japanskoj kulturi ova ptica simbolizira sreću i vjernost.
Na dalekom istoku patke madarinke su migratorne vrste. U Velikoj Britaniji, iako je većinska populacija patki mandarinki sedentarna, pojedine jedinke u Engleskoj također odlaze na dugotrajne letove. Poznato je da ove ptice mogu preletjeti 800 kilometara za 24 sata.

 

LITERATURA

Jelovnik Zoo vrta

https://www.iucnredlist.org/species/22680107/131911544

https://animaldiversity.org/accounts/Aix_galericulata/

Carboneras, C. & Kirwan, G.M. (2019). Mandarin Duck (Aix galericulata). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. (https://www.hbw.com/node/52855)