PATKA GOGOLJICA (Netta rufina)

 

SISTEMATIKA
Razred: PTICE (Aves)
Red: GUŠĆARICE (Anseriformes)
Porodica: PATKE,GUSKE,LABUDVI) Anatidae

 

RASPROSTRANJENOST
Europa, Azija, sjever Afrike

 

OPIS
Duljina tijela: 50-58 cm
Raspon krila: 84-90 cm
Težina: 0,8-1,4 kg

Postoji spolni dimorfizam. Mužjaci imaju narančastu glavu, crveni kljun i crna prsa. Bočna strana je bijela, leđa i gornji dio krila je smeđe boje i rep je crn. Ženke su blijedo smeđe s tamnijim leđima i bjelkastim licem.

 

STANIŠTE
Slatkovodna ili boćata staništa

 

PREHRANA
Biljoljedi su. Tijekom sezone razmnožavanja hrane se vodenim biljem i algama. Izvan sezone razmnožavanja također jedu vodenu vegetaciju i rižu, što im pomaže da se prilagode na prehranu zimskim sjemenjem.
U zoo vrtu: peleti za patke, floating hrana (plutajuća) , salata

 

RAZMNOŽAVANJE
Patke gogoljice formiraju monogamne veze. Gnijezde se na vodi, na plutajućoj vodenoj vegetaciji. Gnijezdo gradi ženka. Ženka položi 6-12 jaja koja sama inkubira 26-28 dana. Mužjaci ne sudjeluju ni u inkubaciji ni u odgoju mladih. Mladi opernate otprilike nakon 45-50 dana. Majku napuštaju nakon 11 tjedana, a spolno zreli postaju nakon druge godine života.

 

NAČIN ŽIVOTA
Ova je vrsta migratorna. Sezona gniježđenja im je od sredine travnja do početka lipnja i tada se skupljaju u pojedinačne parove ili labave grupe. Vrlo su društvene tijekom cijele godine iako ih se češće nalazi u manjim skupinama. Dnevne su životinje, najviše su aktivne u ranim jutarnjim satima i navečer.

 

GRABEŽLJIVCI
Ljudi utječu na brojnost populacije ove vrste na mnogo načina, uključujući gubitak staništa, lov i zagađenje.

 

ŽIVOTNI VIJEK
U prirodi: 4-7 godina
U zoo vrtu: oko 9 godina

 

UGROŽENOST
IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI

Tijekom zimske migracije, patke gogoljice formiraju velika jata sa stotinama drugih jedinki. Iako su dnevne vrste, najaktivniji su ujutro i navečer.

 

LITERATURA 

Carboneras, C. & Kirwan, G.M. (2019). Red-crested Pochard (Netta rufina). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. ( https://www.hbw.com/node/52899)

Jelovnik Zoo vrta