PAPAGAJSKA KORNJAČA (Macroclemys temminckii)

SISTEMATIKA

Razred: Reptilia

Red: Testudines

Porodica: Chelydridae

 

RASPROSTRANJENOST

Sve rijeke koje se ulijevaju u Meksički zaljev, jugoistok SAD-a

 

OPIS

Dužina: 40-80 cm

Težina: do 113 kg

Ima grub oklop s tri nazupčena brida te dodatnim nizom pločica s obiju strana. Često se na oklop nasele alge što joj pomaže u kamuflaži, glava je široka s izraženim „kljunom“ poput kuke, na dnu usne šupljine se nalazi crvena pomična struktura, jedinstvena kod kornjača, kojom mami plijen u usta, glava je prevelika kako bi se mogla uvući pod oklop, rep je dug poput krokodilskog,

 

STANIŠTE

Duboke rijeke, kanali, jezera, zaljevi, i dr. mjesta koja su povezana s tekućicama i muljevito dno. Može tolerirati bočate vode.

 

PREHRANA

U prirodi: omnivori su; ribe, rakušci, mekušci, zmije, mali aligatori, sjemenke, voće i plodovi koji padnu u vodu

U zoo vrtu: riba, meso

 

RAZMNOŽAVANJE

Parenje se odvija od veljače do travnja. Mužjak je veći od ženke i prilikom parenja grize ju po vratu i glavi nakon čega slijedi kopulacija. Uglavnom imaju samo jedno gnijezdo godišnje, a gnijezdo je skriveno na obali rijeke. Uvijek se gnijezde po danu te polažu 10-50 jaja. Inkubacija traje 100 do 140 dana, a mladi se izvaljuju u rujnu i listopadu. Spolno zreli postaju između 11 i 13 godina života.

 

NAČIN ŽIVOTA

Većinu dana leži nepomična, otvorenih ustiju, mameći plijen svojom crvenom resicom. Noću su aktivni lovci. Mužjaci provode cijeli život na dnu jezera ili rijeka, a ženke napuštaju vodu u proljeće kako bi položile legla od 10 – 50 jaja, koja ukopaju u blato ili pijesak.

 

GRABEŽLJIVCI

Rijetki; jaja i mladi stradavaju od rakuna i ptica grabljivica.

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: 11-45 godina

U zoo vrtu: do 70 godina

 

UGROŽENOST

IUCN: VU – osjetljiva vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI

Ima snažan ugriz i napada naglo. Najveća slatkovodna kornjača na svijetu. Tijekom dana leži otvorenih usta u kojima treperi malena crvolika crvena struktura kojom privlači ribe. Jedina vrsta u ovome rodu.

 

LITERATURA

Bonin, F.; Devaux, B.; Dupre, A. (2006): Turtles of the world (English translation). The Johns Hopkins University Press, London Matoničkin, I. i sur. (2005): Životinje – Velika ilustrirana enciklopedija.Mozaik knjiga, Zagreb

https://www.iucnredlist.org/species/12589/97272309

http://animaldiversity.ummz.umich.edu/accounts/Macrochelys_temminckii/

Jelovnik zoološkog vrta