ORAO BJELOREPI ŠTEKAVAC (Haliaetus albicilla)

SISTEMATIKA

Razred: Aves

Red: Acciptiriformes

Porodica: Acciptiridae

 

RASPROSTRANJENOST

Sjeverna i središnja Europa, Grenland, Rusija, manje u ostatku Europe, Kini, Mongoliji i Bliskom istoku

 

OPIS

Veličina tijela: do 90 cm

Težina tijela: 3,1 do 6,9 kg

Najveći su orlovi u Europi. Imaju raspon krila do čak 240 cm, a zbog takve veličine se rep doima malim. Perje je u nijansama smeđe boje, osim oko glave i vata te repnog perja, koje je bijelo.

 

STANIŠTE

Šume, tundre, klifovi, obalna područja kopnenih voda

 

PREHRANA

U prirodi: ribe, sisavci i ptice

U zoo vrtu: štakori, pilići, meso

 

RAZMNOŽAVANJE

Monogame su vrste, dakle par je zajedno cijeli život, a spolnu zrelost dostižu s 5 godina, a par se gnijezdi svake godine na istom teritoriju. Ženka svake godine ima jedno do dvoje mladih za koje se brinu oba roditelja. Jaja se inkubiraju oko 38 dana. Mladi ostaju u gnijezdu sve dok ne nauče letjeti i samostalno loviti.

 

NAČIN ŽIVOTA

Teritorijalne su ptice, a teritorij koriste mnogi naraštaji. Teritoriji mogu biti veći od 70 kvadratnih kilometara. U dalekim sjevernim i istočnim staništima za sezone parenja migrira. Sve do spolne zrelosti mladi orlovi žive izvan teritorija razmnožavanja, nekada i u većim skupinama.

 

GRABEŽLJIVCI

Kao vršni predatori nemaju predatora

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: preko 20 godina

U zoo vrtu: preko 20 godina

 

UGROŽENOST

LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI

Kao vršni predatori podložni su nagomilavanju štetnih tvari poput teških metala u tkivima što uvelike smanjuje uspješnost razmnožavanja.

 

LITERATURA

Orta, J., Kirwan, G.M., Christie, D.A., Boesman, P. & Marks, J.S. (2019). White-tailed Sea-eagle (Haliaeetus albicilla). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. (https://www.hbw.com/node/52986 )

https://www.iucnredlist.org/species/22695137/93491570

Jelovnik Zoo vrta