U kojoj su mjeri neke životinje „opasne“ i za koga, saznajte već ovog vikenda na edukativnom kutku „Opasna stvorenja“ od 11.00 do 15.00 u paviljonu Tropska kuća, 8. i 9. veljače.

Mnoge su vrste, kako bi se zaštitile od grabežljivaca, razvile različite metode obrane. Tako na primjer dikobrazi posjeduju cijeli niz oštrih bodlji, koje čak mogu i ispaliti u napadača, a sjevernoamerički prugasti smrdljivac poznat je po ispuštanju neopisivo smrdljive tekućine koja je snažno iritirajuće sredstvo. Razne vrste sićušnih južnoameričkih žaba izlučuju vrlo snažan otrov, dok pauci ptičari ispuštaju brojne dlačice sa svog zatka, koje mogu izazvati vrlo snažne alergijske reakcije.

Neke druge vrste razvile su vrlo učinkovita „oružja“ kako bi lakše savladala plijen. Velike mačke, poput lavova i tigrova imaju posebno građeno zubalo i velike oštre kandže koji im služe kao savršeno „oružje“. Konusni morski puž ima „bodlju“ kojom ubrizgava izuzetno snažan otrov u svoj plijen, a komodski varan, osim udarcima snažnog repa, koristi se i otrovom u slini, uz pozamašnu kolekciju bakterija.

Pridružite nam se na edukativnom kutku i otkrijte koja još „opasna“ stvorenja obitavaju u Zoološkom vrtu te kakvim se „oružjem“ i sredstvima koriste.

Edukativni programi “Egzotične zime” održavaju se vikendom od 11 do 15 sati u Tropskoj kući Zoološkog vrta.