OGRLIČASTI PEKARI (Pecari tajacu)

SISTEMATIKA

Razred: SISAVCI (Mammalia)

Red: PARNOPRSTAŠI (Artiodactyla)

Porodica: PEKARIJI (Tayassuidae)

 

RASPROSTRANJENOST

Rasprostranjeni su u centralnoj i južnoj Americi te malim dijelom u jugozapadnom dijelu Sjeverne Amerike

 

OPIS

Visina u ramenima: 0,3 do 0,5 m

Duljina tijela: 0,8 do 1 m

Težina: 15-25 kg

Krzno im je prosijedo, sivkasto-crno, na obrazima lagano žućkasto te na udovima tamnije. Imaju bjelkasti ovrtanik koji se proteže preko ramena i prsa zbog čega su i nazvani „ogrličasti“ .  Dok su mužjaci i ženke sličnih boja i veličine, mladi se razlikuju po žućkasto-smeđem krznu i crnoj pruzi koja im ide niz leđa.

 

STANIŠTE

Pekariji imaju veliku toleranciju na klimatske uvjete te naseljavaju različita staništa i ekosustave poput tropskih prašuma,šuma, pustinja, šikara, savana, slatkovodnih močvara. Gornja granica njihove rasprostranjenosti u podnožju Anda je 1000 do 1500 m nadmorske visine.

 

PREHRANA

U prirodi: Hrane se biljem kao i djelovima biljaka , korijenjem, lukovicama, gomoljima, voćem, sjemenkama kao i malim beskralješnjacima i kralješnjacima

 U zoo vrtu: kukuruz, kuhani krumpir, cikla, banana, salata

 

RAZMNOŽAVANJE

Sezona parenja odvija se tijekom cijele godine (vrhunac od studenog do ožujka), a mladi se najčešće rađaju tijekom kišne sezone i u vijeme kada hrane ima u izobilju. Dominantni mužjak oplođuje većinu ženki. Razdoblje gravidnosti traje oko 150 dana , a ženka okoti 1 do 2 mlada. Mladima se mogu približiti jedino starije sestre te one pomažu majci u odgoju i brizi. Spolnu zrelost mužjaci postižu sa 11 mjeseci , a ženke s 8 – 14 mjeseci.

 

NAČIN ŽIVOTA

Pekariji su vrlo društvene životinje i žive u krdima  od 5 do 15 jedinki (zajedno spavaju i jedu). U grupi je najjači mužjak uvijek dominantan, a ostatak se određuje prema veličini. Broj spolova u krdu u prosjeku je 1:1 . Veličina teritorija ovisi o veličini same skupine a teritorij brane na način da ga obilježavaju izlučevinama iz žlijezda koje trljaju uz drveće i kamenje. Miris dorzalne žlijezde služi im i za identifikaciju unutar krda.  Teritorij brane podjednako ženke i mužjaci.

 

GRABEŽLJIVCI

Kojot, jaguar, mlade ugrožavaju velike zmije udavke

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: oko 20 godina

U zoo vrtu: do 30 godina

 

UGROŽENOST

IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI

Na sjeveru su pronađeni na područjima gdje  temperature dozežu 45 C i gdje je vlaga manja od 6 % a noćne temperature padaju ispod  0 C .S druge strane naseljavaju i tropske šume gdje su temperature oko 27 C sa velikom količinom vlage od oko 80 % .

U nekim područjima ( Arizona,Peru) mogu biti teški i do 40 kg

Imaju slab vid ali jako dobar sluh .

U tropskim šumama pekariji najviše kozumiraju voće (čak 128 vrsta) kao i sjemenke (78 vrsta)

Glasanje im se može podijeliti u 3 kategorije : agresivno, pokorno, upozoravajuće.

 

 

LITERATURA

Wilson, D. E., & Mittermeier, R. A. eds. (2011): Handbook of the Mammals of the World Vol. 2. Hoofed Mammals.  Lynx Edicions, Barcelona

Jelovnik Zoo vrta

http://www.iucnredlist.org/details/41777/0

http://animaldiversity.ummz.umich.edu/accounts/Pecari_tajacu/

http://a-z-animals.com/animals/collared-peccary/