OBLAČASTI ŠTAKOR (Phloeomys pallidus)

SISTEMATIKA

Razred: SISAVCI  (Mammalia)

Red: GLODAVCI (Rodentia)

Porodica: MIŠEVI I ŠTAKORI (Muridae)

 

RASPROSTRANJENOST

Filipini

 

OPIS

Veličina tijela: 38-42 cm,

veličina repa :  32 do 35 cm

Težina tijela: 2,2- 2,7 kg

Krzno je dugo i grubo, a boje variraju. Krzno je većinom bijelo do svjetlo sivo s tamno smeđim ili crnim dijelovima oko glave i na tijelu. Brkovi su dugi. Imaju male uši. Stražnje noge su vrlo snažne i s velikim kandžama.

 

STANIŠTE

Tropske šume i plantaže.

 

PREHRANA

U prirodi: mladi listovi, voće, cvijeće, sjemenke i usjevi.

U zoo vrtu: korjenasto povrće, sjemenje, pelete, lisnato povrće, trava, sijeno

 

RAZMNOŽAVANJE

Ženke postaju spolno zrele sa 8 mjeseci , a mužjaci sa 12-18 mjeseci . Nakon gravidnosti od 65-95 dana ženka okoti jedno mlado.Istraživanje razmnožavanja vršeno je samo u zatočeništvu. Ženke su imale mlade u svim mjesecima osim siječnja, ožujka i svibnja. Ženke jednom godišnje imaju samo jedno mlado koje nose čvrsto priljubljeno uz bradavicu.

 

NAČIN ŽIVOTA

Noćne su životinje i većinu vremena provode u krošnjama.

 

GRABEŽLJIVCI

Osim za čovjeka, nema dostupnih podataka.

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: nema dostupnih podataka

 U zoo vrtu: 14 godina

 

UGROŽENOST

LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI

Najveća vrsta štakora na svijetu.

 

LITERATURA

 

Wilson, D. E., Lacher, T.E., Jr & Mittermeier, R. A. eds. (2017): Handbook of the Mammals of the World Vol. 7. Rodents II.  Lynx Edicions, Barcelona

Jelovnik Zoo vrta

http://www.iucnredlist.org/details/17004/0

http://www.arkive.org/northern-luzon-giant-cloud-rat/phloeomys-pallidus/