NOSATI RAKUN (Nasua nasua)

SISTEMATIKA

Razred: SISAVCI (Mammalia)

Red: ZVIJERI (Carnivora)

Porodica: RAKUNI (Procyonidae)

 

RASPROSTRANJENOST

Južna Amerika

 

OPIS

Duljina tijela: 43-58 cm

Duljina repa: 42-55 cm

Težina 2-7 kg

Krzno je smeđe, sivo ili boje hrđe. S trbušne strane je svjetlije. Glava je uska, a nos izdužen. Njuška je smeđa sa svjetlijim točkama iznad, ispod i iza oka. Uši su male. Imaju dugi rep sa smeđim i žutkastim prstenovima.

 

STANIŠTE

Šume (kišne, maglovite i suhe do 2500 m)

 

PREHRANA

U prirodi: beskralješnjaci, voće, glodavci, ribe, rakovi

U zoo vrtu: pilići, miševi, voće, povrće,  jaja, beskralješnjaci

 

RAZMNOŽAVANJE

Poligamne su životinje. Graviditet traje od 74 do 77 dana, a prije okota ženke napuštaju grupe kako bi donijele mlade na svijet u „gnijezdo“ na drvetu. Nakon šest tjedana se vraćaju u grupu. Broj mladunaca je uglavnom od tri do četiri, a mogu imati i do sedam. Mladi mogu hodati nakon 24 dana, a penjati se počnu nakon četiri tjedna. Razmnožavaju se sezonski.

NAČIN ŽIVOTA

Nosati rakuni su dnevne životinje, koji noć provode visoko na stablu. Glavninu vremena provode na tlu iako one populacije iz kišnih šuma provode mnogo više vremena na stablima. Gustoća populacije znatno varira. Ženke s mladuncima putuju u skupinama do 65 jedinki, iako su uobičajene manje skupine (10-30). U skupini je najčešće jedan mužjak i on je najdominantnija jedinka. Dominacija je uređena prema starosti i spolu. Mladi mužjaci su na drugom mjestu, zatim su mlade ženke pa starije ženke i na posljednjem mjestu su mužjaci i ženke na prijelazu prema starijima. Mlađe jedinke su ispred starijih zbog njihovog agresivnog branjenja teritorija s hranom.

 

GRABEŽLJIVCI

Jaguari, pume i oceloti

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: 7,5 godina

U zoo vrtu: 17,5 godina

 

UGROŽENOST

IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI

Kukce i pauke s nepoželjnim mirisima, bodljama i dlačicama zamataju u listove i valjaju ih dok im ne uklone sve s površine i tek tada ih pojedu.

 

LITERATURA

Wilson, D. E., Mittermeier, R. A. (2009): Handbook of the Mammals of the World Vol. 1. Carnivores; Lynx Edicions, Barcelona

Jelovnik Zoo vrta

http://www.iucnredlist.org/details/41684/0

http://animaldiversity.ummz.umich.edu/accounts/Nasua_nasua/