NOJ (Struthio camelus)

SISTEMATIKA
Razred: PTICE (Aves)

Red: PTICE TRKAČICE (Struthioniformes)

Porodica: NOJEVI (Struthionidae)

 

RASPROSTRANJENOST
Do sredine 20. stoljeća nojevi su se prirodno naseljavali jugozapadnu Aziju, Arapski poluotok i Afriku. Nažalost, od tada ih na tim područjima više nema uslijed prekomjernog lova te danas nastanjuju samo područje subsaharske Afrike.

OPIS 
Visina: 2.1 − 2.75 m mužjak, 1.75 − 1.9 m ženka.

Težina: 100 − 156 kg mužjak, 90 − 110 kg ženka.

Nepogrešivo, najveća vrsta ptica, potpuno kopnena, bez mogućnosti leta. Prisutan je spolni dimorfizam – mužjaci su crno-bijeli, a ženke su sivo smeđe boje.

 

STANIŠTE
Savana, travnjaci.

PREHRANA
U prirodi: trava, sjemenke, lišće, sukulentne biljke (vrlo važne u suhim područjima), ponekad kukci i mali kralješnjaci.
U zoo vrtu: peletirana hrana za nojeve, trava, kikiriki, povrće.

 

RAZMNOŽAVANJE
Gnijezdo grade na tlu u obliku plitke udubine. «Glavna» ženka u gnijezdo polaže 5 − 11 jaja, a «sporedne» ženke u isto gnijezdo polože svaka po 2 – 6 jaja. Jaje je u početku žućkaste boje, a kasnije bijele. Dugačko je 15 cm, a široko 13 cm. Inkubacija traje 42 do 46 dana i na jajima sjede i ženke i mužjaci. Ženke sjede na jajima preko dana, dok ih mužjaci nadgledaju tijekom noći (zbog boje njihovog perja). Mladunci opernate nakon 4 do 5 mjeseci. 

NAČIN ŽIVOTA
Žive u grupama od 2 do 5 jedinki kad nije sezona razmnožavanja, a u sezoni se udružuju u jata i do 100 jedinki. Grupe nisu čvrsto povezane i jedinke u njih slobodno dolaze i odlaze iz njih. Aktivni su danju, najčešće u rano jutro i u sumrak. Stanarice su, ali u nekim područjima u vrijeme sušne sezone prelaze velike udaljenosti u potrazi za hranom. Mogu izdržati dugo vremena bez vode, jer je unose u organizam putem hrane. 

GRABEŽLJIVCI
Njihove snažne noge glavna su im obrana od neprijatelja. Mogu postići brzinu do 65 km/h i pritom mogu zadati snažan udarac nogama.
Glavni predatori nojeva su gepard, lav, leopard, hijenski pas, pjegava hijena. Mladunce lovi veliki broj grabežljivaca, uključujući i orlove.

 

ŽIVOTNI VIJEK
U prirodi: 30 do 40 godina.
U zoo vrtu: do 50 godina.

 

UGROŽENOST
IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta.

 

ZANIMLJIVOSTI
Noj je danas najveća živuća ptica na svijetu i jedna od najbržih životinja – može trčati brzinom i do 65 km/h!

Hrvatski frazem zabijati glavu u pijesak „kao noj“ kojim se veoma često opisuje stanje kad se osoba ne želi suočiti s neugodnom stvarnošću ili zatvara oči pred činjenicama, potekao je od priče o plašljivim nojevima koji guraju glavu u pijesak. Takvo ponašanje nije nikada zabilježeno, a nije ni posve jasno porijeklo ove zablude.

U 18. stoljeću nojevi su bili zamalo u potpunosti izlovljeni zbog perja i mesa, ali sredinom 19. stoljeća započeo je njihov uzgoj na farmama. Danas je populacija nojeva u prirodi stabilna.

 

 LITERATURA 

Folch, A., Christie, D.A., Jutglar, F. & Garcia, E.F.J. (2019). Common Ostrich (Struthio camelus). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. ( https://www.hbw.com/node/52398)

Jelovnik Zoo vrta