NOĆNI MAJMUN (Aotus trivirgatus)

SISTEMATIKA

Razred: SISAVCI (Mammalia)

Red: PRIMATI (Primates)

Porodica: MAJMUNI NOVOG SVIJETA (Aotidae)

 

RASPROSTRANJENOST

Južna Amerika

 

OPIS

Dužina tijela: 30-38 cm

Dužina repa: 33-40 cm

Težina: do 1 kg

Krzno im je na gornjem dijelu tijela sivo, a trbuh im je narančasto crvenkast. Krzno im je meko i gusto. Glave su im okrugle i imaju lagano ispupčene oči. Uške su im male, a lica su im bijela i okružena sa tri crne pruge. Rep im je duži od tijela.

 

STANIŠTE

Tropska šuma, sušna i planinska šuma

 

PREHRANA

U prirodi: voće, orašasti plodovi, kukci, mali kralješnjaci

U zoo vrtu: povrće, peleti , beSkralješnjaci, klijano , voće, brst

 

RAZMNOŽAVANJE

Noćni majmuni žive u parovima i ostaju zajedno tijekom cijelog života. Nakon razdoblja gravidnosti koje traje 133 dana, ženka na svijet donosi jednog mladunca svakih godinu dana. Za mladunca se prvenstveno brine mužjak, koji ga cijelo vrijeme nosi, a ženki ga donosi samo na dojenje. I nakon razdoblja dojenja mužjaci se i dalje brinu za mladunca: igraju se s njim, čiste ga, brinu se za hranu, itd. Mlade životinje postaju spolno zrele u dobi od dvije godine.

 

NAČIN ŽIVOTA

Žive u obiteljskim skupinama koje broje 2 – 5 jedinki. Skupine se sastoje od roditelja i nekoliko generacija njihovog podmlatka. Noćni majmuni su teritorijalne životinje čiji teritorij može biti velik oko 9 Ha. Druge grupe tjeraju sa svog teritorija krikovima, ali i borbom. Dan provode spavajući u dupljama drveća ili u gustom granju, a noću traže hranu.

 

GRABEŽLJIVCI

Čovjek

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: nema dostupnih podataka

U zoo-vrtu: 20 godina

 

UGROŽENOST

IUCN: VU – osjetljiva vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI

Za razliku od drugih noćnih životinja, noćni majmuni razlikuju boje, pa se zato smatra da su se razvili od dnevnih životinja.

 

LITERATURA

Mittermeier, R. A., Rylands, A.B.  & Wilson, D. E., eds. (2013): Handbook of the Mammals of the World Vol. 3. Primates.  Lynx Edicions, Barcelona

Jelovnik Zoo vrta

http://www.iucnredlist.org/details/1807/0

https://animaldiversity.org/accounts/Aotus_trivirgatus/