U subotu 28. kolovoza 2021. godine u Zoološkom vrtu grada Zagreba obilježit će se Međunarodna noć šišmiša.

Posjetitelji će čudesan svijet letećih sisavaca moći upoznati sudjelujući u skupinama koje će voditi edukatori Vrta.

Skupine se u 19 sati formiraju kraj glavne blagajne. U svakoj od osam skupina može biti najviše 35 ljudi.

Pod vodstvom edukatora posjetitelji će doznati po čemu su šišmiši posebni, zašto su važni te koji zanimljivi rekordi krase njihov svijet. Bavit će se i prehranom šišmiša, pa će biti riječi o šišmišima koji se hrane kukcima, onima koji jedu nektar i sočne plodove prirode te šišmišima koji se nazivaju vampirima.

Atraktivno stvorenje iz bajki pričat će o praznovjerjima koja se vežu uz šišmiše, a kostimirani grof Drakula bit će raspoložen za fotografiranje.

Edukatori će posjetiteljima govoriti i o izumrlim vrstama šišmiša te razlozima ugroženosti vrsta čiji je opstanak upitan. Skupine će posjetiti i Zonu sumraka, paviljon u kojem će promatrati žive šišmiše. Tamo će fokus biti stavljen na egipatskog letipsa.

U spilji Lavlje stijene Kidepo pojasnit će se zašto mnoge vrste šišmiša odabiru spilje za zaklon, razmnožavanje i zimovanje. Posjetitelji će doznati i čemu služe kućice za šišmiše te kako ih izgraditi.

U 21 sat posjetitelje kraj Paviljona za majmune očekuje predstava mađioničara Vladimira Štimca, a nakon nje druženje će moći nastaviti u restoranu Kod morskog lava.

Ulaznice za Noć šišmiša u prodaji su od ponedjeljka 23.8.2021., a prodaju se po standardnom cjeniku ulaznica za Zoološki vrt (10, 20 i 30 kn). Moguće ih je rezervirati u uredu edukatora (edukacija@zoo.hr, 091 2302 229 ). Rezervacije vrijede 24 sata, a plaćaju se i preuzimaju na blagajnama Zoološkog vrta. Ukoliko ostane neprodanih ulaznica, moći će se kupiti na dan održavanja programa na glavnoj blagajni Vrta.

PROGRAM:

1. ŠTO SU ŠIŠMIŠI

Upoznavanje osnovne biologije šišmiša, najneobičnije skupine sisavaca.

2. KUĆICE ZA ŠIŠMIŠE

Predstavljanje kućica za šišmiše, objašnjavanje načina na koji pomažemo šišmišima postavljanjem kućica te upoznavanje s raznolikim mjestima na kojima šišmiši pronalaze skrovišta, ovisno o vrsti. Objašnjavanje građe kućice za šišmiše i podjela nacrta za izradu.

3. BAT-DETEKTORI

Objašnjavanje eholokacije i kretanja u prostoru te uporaba bat-detektora.

4. ŠIŠMIŠI KUKCOJEDI

Edukativni postav o prehrani šišmiša kukcima, značaju za čovjeka i ekosustav. Upoznavanje s preparatima i živim primjercima nekih vrsta kukaca. Udruga Hyla predstavit će i objasniti model lovke za noćne leptire.

5. ŠPILJA KAO STANIŠTE ŠIŠMIŠA

Obilazak nastambe za lavove te špilje na katu. Objašnjavanje razloga zašto mnoge vrste šišmiša odabiru špilje kao zaklon tijekom dana, mjesto za razmnožavanje te zimovanje.

6. ŠIŠMIŠI KOJI JEDU NEKTAR I PLODOVE

Edukativni postav o šišmišima koji se hrane nektarom i kako, koja je njihova uloga u oprašivanju, koji se šišmiši hrane plodovima i koja je njihova uloga u širenju biljaka.

7. IZUMRLI ŠIŠMIŠI

O izumrlim vrstama šišmiša i razlozima ugroženosti.

8. STVORENJE IZ BAJKI

Susret i fotografiranje sa stvorenjem iz bajki koje objašnjava praznovjerja vezana uz šišmiše.

9. O EGIPATSKIM LETIPSIMA

Sve o egipatskim letipsima i njihovom držanju u Zoološkom vrtu.

10. EGIPATSKI LETIPAS

Razgledavanje živih šišmiša u paviljonu Zona sumraka.

11. DRAKULA

Slikanje s „grofom Drakulom“.

12. ŠIŠMIŠI VAMPIRI

Edukativni postav o šišmišima vampirima, njihovoj prehrani, načinu života i stvarnoj opasnosti.

13. REKORDI

Upoznavanje s rekorderima među šišmišima – najveći šišmiš, najmanji, najduže letnice, najveće uši…

14. ŠIŠMIŠI LOVCI

Razgledavanje uzoraka hrane kojom se hrane šišmiši te diranje živih životinja (zmija, paličnjak, glodavac) kojima se neke vrste hrane. Slušanje snimke glasanja različitih vrsta šišmiša.

15. PREDSTAVA

Predstava mađioničara Vladimira Štimca.