NILSKI KROKODIL (Crocodylus niloticus)

SISTEMATIKA

razred: Reptilia

 red: Crocodylia

porodica: Crocodylidae

 

RASPROSTRANJENOST

Afrika i Madagaskar

 

OPIS

Dužina tijela: 5-6 m

Težina: oko 500 kg (maksimalno 900 kg)

Boja kože je od sive do maslinaste, sa žuto-bijelo obojenim trbuhom. Starenjem boja sve više tamni. Koža je debela i prekrivena je pločama. Imaju dugačak i mišićav rep. Prednje noge imaju po 5 prstiju, a zadnje su sa po 4 prsta spojena plivačom kožicom. Imaju snažne vilice sa po 64-68 oštrih zuba. Sa svake strane usta se nalaze 5 zuba na prednjem dijelu gornje vilice, 13 ili 14 u ostalom dijelu gornje vilice i 14 ili 15 zuba sa obje strane donje vilice.

 

STANIŠTE

Rijeke, jezera i mocvare

 

PREHRANA

U prirodi: veliki sisavci, ptice, drugi krokodili, riba i kukci

U zoo vrtu: meso

 

RAZMNOŽAVANJE

Mužjaci se udvaraju ženkama proizvodeći različite glasne zvukove. Oko dva mjeseca nakon parenja ženka polaže u gnijezdo 16-80 jaja. Gnijezdo gradi na obali – iskopa rupu dubine oko 50 cm te zatrpa jaja pijeskom. Gnijezdo mora biti toliko blizu vodeda ga ženka može nadgledati, ali i toliko udaljeno od vode da ne bi bilo poplavljeno. Jaja sliče kokošjim jajima, ali imaju puno tanju ljusku. Inkubacija traje oko 3 mjeseca. Neposredno prije izlijeganja, mladunci se počnu glasati i ženka ukloni pijesak sa jaja, a ustima razbija ljuske jaja kako bi pomogla mladuncima da se izlegnu. Kada se izlegnu, mladunci su dugački oko 30 cm, a majka ih štiti i do dvije godine starosti. Usprkos požrtvovnosti majke većina mladunaca postane plijen raznih grabežljivaca.

 

NAČIN ŽIVOTA

Odrasli krokodili formiraju grupe do 20 jedinki, kojima dominiraju veliki odrasli mužjaci. Dominantni mužjak bira najdraže mjesto za sunčanje na obali, a mjesta ostalih pripadnika grupe slijede duž obale. Također, dominantni mužjak parit će se sa većinom ženki.

 

GRABEŽLJIVCI

Mladunce lovi veliki broj grabežljivaca, dok odrasle životinje nemaju prirodnih neprijatelja.

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: oko 45 godina

U zoo vrtu: oko 80 godina

 

UGROŽENOST

IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI

Spol krokodila ne određuju geni, već temperatura na kojoj su jaja inkubirana. Ukoliko je temperatura u gnijezdu ispod 31,7°C ili iznad 34,5°C mladunci će biti ženke. Mužjaci će se razviti samo u uskom rasponu od 5°C. Drevni Egipćani štovali su Sobeka, božanstvo sa tijelom čovjeka i glavom krokodila. Sobek je bio povezan sa plodnošću, zaštitom i snagom faraona. U njemu posvećenim hramovima pronađeni su mumificirani nilski krokodili.

 

LITERATURA

http://hr.wikipedia.org/wiki/Nilski_krokodil

https://www.iucnredlist.org/species/45433088/3010181

Jelovnik zoološkog vrta