Od subote do ponedjeljaka parovi u Zoološki vrt Grada Zagreba ulaze plaćajući jednu ulaznicu. Posjetitelje očekuju i Ljubavne ture u kojima edukatori razotkrivaju raznolike odnose mužjaka i ženki

U povodu Valentinova posjetitelji Zoološkog vrta Grada Zagreba moći će doznati kako Amor djeluje u svijetu životinja.

Edukatori će razotkriti tko su u tom svijetu najveći zavodnici, koga krasi vjernost, a kome za dobivanje potomstva ne treba druga strana.

Crnokljunim tukanima ljubav prolazi kroz želudac. Zato tijekom udvaranja mužjak hrani ženku, a dok među njima frcaju prve iskre, međusobno si uređuju perje. Tukani su monogamni, pa zaljubljeni par zajedno svija gnijezdo u kojem podiže pomladak.

Vjernošću se diče i kudravi nesiti, poznati i kao dalmatinski pelikani. Dok traže ljubav svog života, mužjacima inače žuti kožni nabori ispod kljuna postaju jarko crveni.

Bez odgovarajućeg perja u potragu za mladom ne idu mužjaci madagaskarskih pletilja. Inače smeđi mužjaci za vrijeme parenja dobivaju žarko crveno, narančasto ili žuto perje. Njihovim odabranicama fizički izgled mužjaka nije dovoljan da kažu: „Da!“ Moraju biti zadovoljne i kućom u koju će se useliti. Mužjaci pletu gnijezda kako bi zadivili ženku, a ona će to gnijezdo uništavati sve dok joj ne bude po volji.

Mužjaci mare pravi su kavaliri. Svojim su izabranicama vjerni dok ih smrt ne rastavi. Tijekom života mužjaci u stopu prate svoje ženke i štite ih od drugih mužjaka. Kako bi ih dodatno označili kao svoje, uriniraju po njima.

Miris je važan i dvoprstim ljenivcima. Mjesto susreta dogovara se pomoću oporog mirisa iz analnih žlijezda. Mužjak u doba parenja taj miris ostavlja po granama.

Bjeloruki gibon za parenje čeka neobičan znak. Ženka treba sjesti ispred njega okrenuta leđima i pokazati mu stražnjicu.

Južnoamerički otrovni žapci ženke privlače glasanjem.

Krokodili i krokodilice očaravaju se svim osjetilima. Mužjaci glasanjem ispod vode proizvode vibracije koje se vide i na površini vode. Njuškama dodatno lupaju po vodi, vodu ispuhuju kroz nosnice i tijelo savijaju u luk. Kada im se ženka približi, na površinu vode mogu izbaciti masni mošus. Ženka na zavođenje odgovara auditivnim, vizualnim i olfaktornim signalima. Ako sve završi parenjem, to ne znači ekskluzivu. Ženka se u razdoblju parenja na isti način spaja s nekoliko mužjaka.

I ženke prstenastorepih lemura se pare s nekoliko mužjaka. U njihovu matrijarhatu mužjaci se ponekad bore za pravo na parenje. U međusobnim natjecanjima na rep nanose smrdljivu tekućinu kojom mašu jedini pred drugima.

Kod merkata ljubavi najčešće prethodi borba. Mužjak ne prihvaća odbijanje. Ako ga ženka ignorira, lovi je za šiju, kožu iza vrata, dok ga ne prihvati.

Dvogrbi devani, baš kao i afrički lavovi, žive u poligamnim zajednicama. Dominantni mužjak pari se sa svim ženkama u krdu. Kako bi bile samo njegove, štiti ih od drugih mužjaka lutalica. Tijekom sezone parenja mužjaci se međusobno nadglasavaju, bore, grizu i pljuju.

Divovski paličnjaci mogu se razmnožavati seksualno i partenogenetski. Ženka, dakle, može bez sudjelovanja mužjaka položiti jaja iz kojih se razvijaju genetički identične jedinke.

Dodatne zanimljivosti o muško-ženskim odnosima u svijetu životinja edukatori će posjetiteljima prepričati tijekom Ljubavnih tura. Posjetitelji se u te obilaske Zoološkog vrta mogu uključiti kod glavne blagajne u subotu, nedjelju i ponedjeljak, 12., 13. i 14. veljače 2022. godine, u 11, 12, 13, 14 i 15 sati. Za sudjelovanje u obilasku nije potrebna posebna najava, a broj sudionika u obilasku usklađen je s epidemiološkim mjerama.

Posjetitelji koji će spomenuta tri dana u Vrt doći u paru, moći će ući po cijeni jedne ulaznice. Sastav para nije definiran, tj. podrazumijevaju se dvije osobe.

U povodu Valentinova prigodnu ponudu za posjetitelje priprema i restoran Kod morskog lava.