Dobre vijesti iz Čakovca! Projekt vraćanja vjeverica u Perivoj Zrinski napreduje prema planu.

Nakon prilagodbe u nastambi, naše vjeverice Pero i Zrinka od jučer mogu slobodno izlaziti iz nastambe. Naime, otvorena su vratašca koja im omogućuju nesmetan izlazak i ulazak u nastambu.

Vjeverica je vrlo oprezna na novom teritoriju, pa od našeg para ne možemo očekivati da će odmah bez straha istražiti cijeli Perivoj. Narednih nekoliko tjedana vjeverice će postepeno izlaziti iz nastambe i istraživati okolinu. Po potrebi će se samostalno vraćati u kućice unutar nastambe. Diljem Perivoja postavljene su kućice za vjeverice u kojima one mogu izgraditi svoja nova gnijezda. Postavljene su i njima posebno prilagođene hranilice gdje ih čeka slasna okrijepa – orasi, lješnjaci i češeri.

Nakon što se Zrinka i Pero udomaće u novom domu, stiže im društvo. U ljetnim mjesecima u nastambu za prilagodbu dolazi novi par crvenih vjeverica.

Osnovnoškolci će sudjelovati u promatranju vjeverica i edukacijama.

Projekt repopulacije vjeverica osmišljen je jer je crvena vjeverica u Hrvatskoj autohtona životinjska vrsta koja je nekada i obitavala u čakovečkom Perivoju Zrinskih. Projekt traje do 2021. godine.