MOLUCKI KAKADU (Cacatua moluccensis)

SISTEMATIKA
Razred: PTICE (Aves)
Red: PAPIGAŠICE(Psittaciformes)
Porodica: PAPIGE (Psittacidae)

 

RASPROSTRANJENOST

Indonezija

 

OPIS
Duljina tijela: 50 cm
Težina: prosječna težina od 850 g
Molučki kakadu je drugi najveći od svih vrtsa kakadua. Boja tijela je bijela ili svjetlo ružičasta, a karakteristična je crvenkasta boja stražnje strane kukme, zakrivljena prema unazad. Donji dio krila i rep je blijedo žuto-narančaste boje. Kljun i noge su sive boje. Oči su crne u mužjaka i tamno smeđe u ženki, koje su obično nešto veće od mužjaka.

 

STANIŠTE
Nizine i šume, do nadmorske visine od 1000m.

 

PREHRANA
U prirodi: sjemenke, orašasti plodovi, voće, bobičasto voće, kukci, ličinke kukaca
U zoo vrtu: miks sjemenki za papige, klijano sjeme, voće i povrće, orašasti plodovi

 

RAZMNOŽAVANJE
Najčešće gnijezde se svibnju, srpnju i kolovozu, kad se ptice obično vide pojedinačno ili u parovima. Gnijezda grade na visokim stablima. Ženka položi 1-3 jaja, koja inkubiraju oba roditelja 28-29 dana. Mladi ostaju u gnijezdu 15 tjedana, a spolno zreli postaju između 4. i 5. godine života.

 

NAČIN ŽIVOTA
Društvene su ptice i izvan sezone parenja ih se može vidjeti u jatima oko 16 jedinki. Jako su glasne i poznate su po svom glasanju.

 

GRABEŽLJIVCI
Čovjek –gubitak šuma, degradacija i fragmentacija staništa zbog naselja i hidroenergetskih projekata te ilegalna trgovina i lov.

 

ŽIVOTNI VIJEK
U prirodi: više od 40 godina
U zoo vrtu: više od 65 godina

 

UGROŽENOST
IUCN: VU – osjetljiva vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI
Vrsta je smatrana štetočinom na kokosovim palmama i zbog toga bila progonjena. Hrane se mladim kokosom čije vanjske slojeve sažvaću i tako dođu do mlijeka i meke celuloze koje konzumiraju.

 

LITERATURA 

Rowley, I. & Kirwan, G.M. (2019). Salmon-crested Cockatoo (Cacatua moluccensis). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. ( https://www.hbw.com/node/54426 )

https://www.iucnredlist.org/species/22684784/93046425

Jelovnik Zoo vrta