MODROŽUTA ARA (Ara ararauna)

SISTEMATIKA

Razred: Aves

Red: Psittaciformes

 Porodica: Psittacidae

 

RASPROSTRANJENOST

Južna Amerika

 

OPIS

Dužina tijela: 81-91 cm

 Težina: 995–1800 g

Raspon krila: 104-114 cm

Čelo i sredina tjemena su tamno zelene boje, prelazi u plavu na drugim dijelovima krila i repa. Lice je bijelo s tankim tamnim okomitim linijama. Pokrivna pera na ušima i dijelovi vrata su jarko žuti.

 

STANIŠTE

Sezonski plavljene šume, travnjaci, listopadne šume, nizinska područja uglavnom do 500 m/nv

 

PREHRANA

U prirodi: sjemenje, nektar, cvjetovi, plodovi, lišće

U zoo vrtu: sjemenje , peleti za papige , voće i povrće, klijano

 

RAZMNOŽAVANJE

U različitim područjima različito je i vrijeme razmnožavanja, od prosinca do svibnja, pa tako i jaja nesu u drugo vrijeme. Gnijezde se u palmama roda Mauritia, nesu jedno do tri jaja. Jaja se inkubiraju od 24 do 28 dana. Mladunci su slijepi i bez perja i čest su plijen predatora.

 

NAČIN ŽIVOTA

Monogamne su vrste koje često i lete u parovima, a združuju se u jata od 20-ak jedinki nakon sezone parenja. Jako su oprezne i na svaki znak opasnosti odlete uz glasno kričanje.

 

GRABEŽLJIVCI

Ptice grabljivice, krokodili, kajmani

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: 30-35 godina

U zatočeništvu: 30-35 godina

 

UGROŽENOST

IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI

Mogu visjeti na kljunu duže od minute bez napora.

 

LITERATURA

Collar, N., Boesman, P. & Sharpe, C.J. (2019). Blue-and-yellow Macaw (Ara ararauna). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. (https://www.hbw.com/node/54616 )

Jelovnik Zoo vrta