MODRA ANTILOPA (Boselaphus tragelaphus)

SISTEMATIKA

Razred: SISAVCI (Mammalia)

Red: PRANOPRSTAŠI (Artiodactyla) 

Porodica: ŠUPLJOROŠCI (Bovidae)

 

RASPROSTRANJENOST

Južna Azija

 

OPIS

Dužina tijela: 180-210 cm mužjaci, 170 cm ženke

Dužina repa: 46-53 mužjaci, 45 ženke

Visina: 120–140 cm

Duljina rogova: 15–30 cm

Težina: mužjaci: 200-288 kg , ženke: 120-212 kg

Mužjaci su tamno sive boje i imaju rogove, dok su ženke i mladi smeđi, bez rogova. Imaju čupav rep koji je pri vrhu crn,Imaju dvije tamne mrlje s unutrašnje strane uha, dvije svijetle mrlje na obrazima, bradi i s unutrašnje strane repa.

 

STANIŠTE

Rijetke šume, travnate savane

 

PREHRANA

U prirodi: lišće, trava, voće, bilje

U zoo vrtu: mljevena zob, mrkva, brst, trava

 

RAZMNOŽAVANJE

Mužjaci i ženke žive odvojeno sve do sezone parenja kada se mužjaci pridružuju ženkama. Takve se skupine sastoje od dominantnog mužjaka i jedne ili više ženki. Sezona parenja traje od prosinca do ožujka, ali životinje se mogu pariti i tijekom cijele godine. Nakon razdoblja gravidnosti koje traje 243–247 dana, ženka na svijet donosi jedno mlado, iako su blizanci česti. Ženke se mogu ponovno pariti vrlo brzo nakon okota. Ženke postaju spolno zrele sa 2 godine , ali se rijetko pare prije navršene 3 godine života. Mužjaci pak postaju spolno zreli sa 2 i pol godine, ali ne mogu konkurirati drugim mužjacima prije navršene 4 godine života.

NAČIN ŽIVOTA

Iako modre antilope žive u krdima koja obično broje oko 10-ak jedinki, ni krda od 20–70 jedinki nisu rijetka. Najaktivnije su u rano jutro i sumrak. Imaju jako dobro razvijen osjet vida i sluha, ali nemaju dobro razvijen osjet mirisa. Iako su tihe i mirne životinje, mogu proizvoditi zvukove jako visokog tonaliteta kad se osjećaju ugrožene.

 

GRABEŽLJIVCI

Tigar, leopard, vuk

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: 12-13 godina

U zoo-vrtu: 21 godina

 

UGROŽENOST

IUCN: NE – vrsta koja nije procjenjivana

 

ZANIMLJIVOSTI

Modra antilopa je nativna za Južnu Aziju, ali je možemo naći i u Sjevernoj Americi. Bile su uvezene u Sjedinjene Američke Države za izložbu u zoo vrtu 1920-ih godina. Iz zoološkog je puštena 1930. Danas ih se može vidjeti na velikim rančevima diljem Texasa.

 

LITERATURA

https://animaldiversity.org/accounts/Boselaphus_tragocamelus/

Wilson, D. E., & Mittermeier, R. A. eds. (2011): Handbook of the Mammals of the World Vol. 2. Hoofed Mammals.  Lynx Edicions, Barcelona

Jelovnik Zoo vrta