Krajem godine medvjed će dobiti novu nastambu, a posjetitelji još bolji uvid u čudesan životinjski svijet Hrvatske.


Kako napreduju radovi u sklopu projekta “Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II)” u Zoološkom vrtu grada Zagreba, razgledala je dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba.


U tijeku je gradnja Interpretacijskog centra zaštićene faune Hrvatske. U sklopu njega rade se nastambe za europskog smeđeg medvjeda, crvenu vjevericu te hrvatske ptice: zlatovranu, pupavca i europsku grlicu. Medvjedi će dobiti ozelenjenu nastambu s mnogo prirodnih elemenata, a osvježenje će moći potražiti u vodi dijela kanala Prvoga maksimirskog jezera. Izgradit će se replika špilje te špiljskog medvjeda.

Zahvaljujući cjelini Prikaz vodenih staništa nastambu dobivaju europski dabrovi. U uređenju vanjskog dijela nastambe sudjelovat će i ovi čudesni graditelji iz prirode. Na raspolaganju će im biti mnoštvo prirodnog materijala. Posjetitelji će moći zaviriti i u njihovu unutarnju nastambu.


Mikrosvijet maksimirske šume (Micro Zoo) bit će stalni, interaktivni postav u kojem će se djeca i odrasli upoznavati s mikrosvijetom maksimirske šume. Cilj te edukacije posjetitelja je njihovo osvješćivanje o živim bićima koja su okom teže vidljiva, ali koja imaju izuzetno važnu ulogu u šumskim ekosustavima.