MOČVARNI VALABI (Wallabia bicolor)

SISTEMATIKA

Razred: SISAVCI (Mammalia) 

Red: Diprotodontia

Porodica: KLOKANI(Macropodidae)

 

RASPROSTRANJENOST

Istočna obala Australije

 

OPIS

Močvarni valabi je tobolčar velikih stražnjih nogu i malenih prednjih udova kojima se služi za hranjenje. Imaju gusto, grubo krzno koje je većinski tamno smeđe boje, s tamnijim ili skroz crnim stražnjim udovima i repom. Mnogi imaju žućkaste crte na obrazima koje počinju kod usta i završavaju ispod ušiju.

Dužina tijela:

Mužjaci: 72-85 cm

Ženke: 66-75 cm

Dužina repa:

Mužjaci: 69-86,2 cm

Ženke: 64-72 cm

Težina:

Mužjaci: 12,3 -20,5 kg

Ženke: 10,3 – 15,4 kg

 

STANIŠTE 

šume i krajevi šuma , često pronalaze skrovišta sa gustom „nadstrešnicom“ i gotovo uvijek sa podlogom od mladog drveća, trave, paprati i sl. . Mogu se naći i u grmovitim dijelovima, borovim plantažama ili obalnoj vegetaciji.

 

PREHRANA

U prirodi: biljojed čija se prehrana sastoji od preko 77 vrsta biljaka. Lišće, stabiljke, sjemenke drveća, trava, gljive, borova kora, smeđe alge.

U zoo-vrtu: povrće, trava i brst

 

RAZMNOŽAVANJE

Oba spola dostižu spolnu zrelost s 15-18 mjeseci. Pare se tokom cijele godine, a ženka rađa jednog mladunca. Mladunac močvarnog valabija će u maminom tobolcu provesti 8-9 mjeseci.

 

NAČIN ŽIVOTA

Močvarni valabiji uglavnom noćne životinje iako su zbog potrage svog skloništa aktivni i danju. Kreću se skakutanjem na stražnjim nogama, no ponekada za kretanje koriste i prednje udove.

 

GRABEŽLJIVCI

Nemaju prirodnog neprijatelja.

 

ŽIVOTNI VIJEK 

U prirodnom staništu: 15 godina

U zoo-vrtu: 12 godina

 

UGROŽENOST

IUCN: LC – najmanje ugrožena vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI 

Zbog odsutnosti prirodnih neprijatelja, način hranjenja močvarnog valabija (brstenje! ) može uvelike promijeniti strukturu i sastav šumske zajednice biljaka s utjecajem na ostale životinje!

Literatura:

Wilson, D. E., & Mittermeier, R. A. eds. (2015): Handbook of the Mammals of the World Vol. 5. Monotremes and Marsupials.  Lynx Edicions, Barcelona

Jelovnik Zoo vrta

https://www.iucnredlist.org/species/40575/21952658

https://animaldiversity.org/accounts/Wallabia_bicolor/