Međunarodni dan ptica strvinara u Zoološkom vrtu grada Zagreba obilježit će se u subotu 4. rujna 2021. godine od 11 do 16 sati.

Kraj nastambe za bjeloglave supove postavit će se edukativni kutak s temom „Upoznajmo bjeloglavog supa i njegove susjede!“ Posjetitelji će tamo moći upoznati značajke bjeloglavog supa – od oštrog vida i gotovo gole glave i vrata preko zadivljujućih letačkih sposobnosti do snažnog kljuna i kandži. Riječi će biti i o susjedima bjeloglavog supa – supu starješini, crkavici i kostoberini. Te vrste nastanjuju neke dijelove Europe, a nekada su, zajedno s bjeloglavim supovima, živjele i u našoj zemlji. Bjeloglavi supovi danas se u Hrvatskoj gnijezde još jedino na kvarnerskim otocima.

Međunarodni dan ptica strvinara obilježava se svake prve subote u rujnu kako bi se u javnosti podigla svijest o važnosti ptica strvinara te potrebi njihove zaštite. Ptice strvinari imaju vrlo važnu ulogu u ekološkom sustavu, no mnoge su njihove populacije ugrožene ili pred izumiranjem.

Program u povodu Međunarodnog dana ptica strvinara Zoološki vrt grada Zagreba organizira u suradnji s Javnom ustanovom “Priroda”. S tom ustanovom Vrt surađuje i na liječenju te oporavku ozlijeđenih bjeloglavih supova.