Međunarodni je dan ljenivaca.

Obilježavanje tog dana 20. listopada pokrenula je 2010. godine zaklada AIUNAU iz Kolumbije kako bi ljude potaknula na zaštitu ljenivaca i njihovih staništa.

Prigodni program posjetitelje Zoološkog vrta grada Zagreba očekuje u nedjelju 24. listopada 2021. godine od 11 do 15 sati.

Tamo građani već godinu dana mogu vidjeti par dvoprstih ljenivaca. Ennio, trogodišnjak koji se u Zagreb doselio iz Njemačke, i njegova dvije godine starija družica Matilda koja je došla iz Mađarske, od prvog se dana lijepo slažu. Žive mirno i uživaju u pravom životu ljenivaca koji se sastoji od mnogo sna i odmora te malo akcije. Zajedno se vole naći na ručku.

Dvoprsti ljenivci najveća su vrsta ljenivaca na svijetu. S njima i ostalim vrstama ljenivaca posjetitelje će u nedjelju upoznavati edukatori Zoološkog vrta. Šest je vrsta ljenivaca – dvije vrste dvoprstih i četiri vrste troprstih. Dvoprsti ljenivci, dakle daleki rođaci zagrebačkog para Ennija i Matilde, nastanjuju krošnje tropskih šuma Južne Amerike. Tamo jedu, spavaju, odmaraju se i pare. Na tlo silaze samo kako bi obavili veliku nuždu.

Nekada su se ljenivci svrstavali u red krezubica, a danas je taj red razdvojen na dva – jedan čine pasanci, a drugi mravojedi i ljenivci. Na društvenim mrežama Zoološkog vrta grada Zagreba u tijeku je kreativni natječaj u sklopu kojega građani mogu objaviti fotografije iz svojeg života nadahnute ponašanjem ljenivaca. Pobjednike će u nedjelju u 11 sati u Vrtu objaviti Rene Bitorajac, suosnivač Lude kuće, kazališta koje je pokrovitelj zagrebačkih ljenivaca. Autore najboljih fotografija očekuju ulaznice za predstave Lude kuće.