Od 2018. edukatori u zoološkim vrtovima i akvarijima širom svijeta slave svoj dan drugog četvrtka u studenom, zahvaljujući inicijativi Međunarodnog udruženja edukatora u zoološkim vrtovima (IZE – International Zoo Educators Association).

To je dan kada tisuće edukatora obilježavaju svoju predanost radu na širenju znanja i podizanju razine svijesti, a sve u svrhu zaštite ugroženih vrsta i njihovih staništa te očuvanja biološke raznolikosti.

Edukacija posjetitelja je jedna od glavnih svrha postojanja današnjih zooloških vrtova i akvarija, uz zaštitu ugroženih vrsta i istraživanje. Zoološki vrtovi i slične ustanove neprocjenjivi su izvor znanja, a godišnje ih posjete milijuni ljudi. Samo je zagrebački Zoološki vrt tijekom 2019. posjetilo oko 480 000 posjetitelja.

Zbog toga je to idealno mjesto za razvijanje pozitivnih emocija prema životinjama, širenje novih znanja iz područja biologije i srodnih znanosti te poticanje aktivnog uključivanja pojedinaca i šire javnosti u donošenje odluka koji kvalitetno podržavaju odgovoran stav prema zaštiti i očuvanju prirode i okoliša. Promatranje živih životinja ne mogu zamijeniti video materijali, knjige i slično, jer u zoološkom vrtu životinje možemo čuti, namirisati te ponekad i dotaknuti – bezopasne životinje u sklopu edukativnih programa uz nadzor stručnjaka, poput paličnjaka, neotrovnih zmija, guštera, glodavaca i dr.

Najbolji način za učenje i prenošenje željenih poruka, kako za male tako i za velike, je kroz igru i zabavu. Vođen takvom mišlju Zoološki vrt grada Zagreba tijekom godine održava brojna događanja i provodi različite programe, kako unutar samog Zoološkog vrta, tako i izvan njega. Edukatori s velikim entuzijazmom osmišljavaju, organiziraju i provode više od 30 različitih obrazovnih programa, brojna događanja, radionice, igre, izložbe, kampanje, sezonske programe namijenjene ciljanim dobnim skupinama (od djece do cijelih obitelji), a odvijaju se sezonski ili tijekom cijele godine te dodatne sadržaje za posjetitelje koji se organiziraju cijele godine i upotpunjuju obilazak Zoološkog vrta.

Kako bi se sve to postiglo edukatori nastoje biti vrlo kreativni i domišljati, ne posustajući pred izazovima i preprekama, a sve u želji da prenesu nova saznanja o živom svijetu i rastućom potrebom za njegovom zaštitom. Pri tome ne prezaju niti obući smiješne kostime, koristiti se kompliciranim uređajima, upustiti u glumu ili pjevanje, provoditi nebrojene sate proučavajući knjige i znanstvene radove, crtati i modelirati, uprljati ruke, baratati različitim alatom i priborom… doslovno ništa im nije teško kada je u pitanju očuvanje biološke raznolikosti planeta Zemlje!