MARABU (Leptoptilos crumeniferus)

SISTEMATIKA

Razred: Aves

 Red: Ciconiiformes

Porodica: Ciconiidae

 

RASPROSTRANJENOST

Afrika ( između Sahare i Južne Afrike)

 

OPIS

Veličina tijela: 1,5 m

Težina tijela: do 9 kg

Velika ptica,dugih nogu, naraste do jedan i pol metar, a može težiti do devet kilograma. Gornji dio tijela i krila su crna ili tamnosiva, a donji dijelovi su bijeli. Glava i vrat su goli, a s vrata visi duga crvenkasta vreća, koju koriste tijekom udvaranja.

 

STANIŠTE

Nastanjuju otvorene suhe savane, travnjake, močvare, obale rijeka, obale jezera i lokve koje su sklone isušivanju te ribnjake blizu naselja.

 

PREHRANA

U prirodi: Hrane se strvinama i ostacima riba, živom ribom, termitima, skakavcima, gušterima, žabama, zmijama, štakorima, miševima i pticama.

U zoo vrtu: jednodnevni pilići, štakori, ribe, meso

 

RAZMNOŽAVANJE

U tropima razmnožavanje počinje u sušnom dijelu godine i završava u kišnom, a u ekvatorijalnoj zoni postoje veće varijabilnosti jer je suha sezona kraća. Tijekom razmnožavanja stvaraju se kolonije od 20 – 60 parova, a ponekad i do nekoliko tisuća parova, često pomiješanih s drugim vrstama, najčešće drugim rodama. Gnijezde se na drveću, na 10-30 metara visine te na stijenama i liticama čak i u gradovima. U gnijezde polože dva do tri jajeta, čija inkubacija traje od 29 do 31 dan. Ptići imaju svijetlosivo do bijelo paperje. Spolnu zrelost dosežu nakon 4 godine.

 

NAČIN ŽIVOTA

Žive u zajednicama i kada se ne razmnožavaju. Zajednički traže hranu, a noću se skupljaju u zajednice do 1000 jedinki. Iako na tlu djeluju nespretno, u letu su vrlo elegantni. Inače je vrlo tiha ptica, ali pomoću svoje vreće ili kljuna mogu proizvodit zvukove. Najčešće se glasaju tijekom udvaranja.

 

GRABEŽLJIVCI

Nema dostupnih informacija

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: do 25 godina

U zoo vrtu: do 41 godinu

 

UGROŽENOST

IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

 

ZANIMLJIVOSTI

Smanjuju širenje bolesti čisteći okoliš od strvina. Repna pera ove rode nazivaju se marabou i nekoć su se koristili za ukrašavanje šešira, haljina i za izradu šalova. Mogu pojesti i odraslog plamenca. Ime „ptica pogrebnik“ su dobili po njihovom crnom i bijelom perju.

 

LITERATURA

del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J.(1992): Handbook of the Birds oft he World. Vol. I; Lynx Edicions, Barcelona

Burnie, D. (2001.): Životinje, velika ilustrirana enciklopedija, Mozaik knjiga, Zagreb

https://animaldiversity.org/accounts/Leptoptilos_crumeniferus/

https://www.iucnredlist.org/species/22697716/93633034