MALI ZLATNI LETAŠ (Petaurus breviceps)

SISTEMATIKA
Razred: Mammalia
Red: Diprotodontia
Porodica: Petauridae

RASPROSTRANJENOST
Australija, Indonezija, Papua Nova Gvineja

OPIS
Duljina tijela: 12-32 cm Duljina repa: 15-48 cm
Boja krzna na leđima im je plavkasto-siva, dok je trbuh nešto svjetliji. Tamna pruga im se proteže duž cijelih leđa, počevši od stražnjeg dijela nosa. Imaju membranu koja im se proteže od vanjske strane prednjih udova do gležnja stražnjih udova i kad šire noge ta im se membrana otvara poput padobrana (slićno kao i kod letećih vjeverica).

STANIŠTE
Šume

PREHRANA
U prirodi: pelud, nektar, kukci, ličinke kukaca, pauci, mali kralješnjaci

RAZMNOŽAVANJE
Ženke postaju spolno zrele u prvoj godini života, a mužjaci u drugoj godini života. Razdoblje gravidnosti traje oko 16 dana i mladi se rađaju između lipnja i studenog. U leglu može biti 1-2 mladih i nakon okota prelaze u tobolac gdje sišu i zadržavaju se otprilike 70 dana. Gnijezdo napuštaju nakon otprilike 111 dana i tada se osamostaljuju. Ženke ne mogu ostati gravidne sve dok su mladi uz njih. Ponekad ženke postaju neprijateljski raspložene prema vlastitim mladuncima i mladi je tada mogu ranije napustiti, a ona može ponovno ostati gravidna.

NAČIN ŽIVOTA
Gnijezde se u skupinama od 7 odraslih mužjaka, ženki i mladunaca. Skupine su međusobno nepovezane i teritorijalne su. Svaka skupina brani određeni broja stabala koja su im izvor hrane. Svoj teritorij označavaju izlučevinama iz analnih i mirisnih žlijezda . Dominantni mužjak obilježava članove svoje skupine izlučevinama svojih žlijezda. U slučaju da se skupini približi član neke druge skupine, njega napadaju. Članovi skupine međusobno komuniciraju glasovima.

GRABEŽLJIVCI
Nema dostupnih podataka

ŽIVOTNI VIJEK
U prirodi: 14 godina U zoo vrtu: 14 godina

UGROŽENOST
IUCN: LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta

ZANIMLJIVOSTI
Mogu lebdjeti oko 45 metara pomoću membrane na tijelu.