MALA BIJELA ČAPLJA (Egretta garzetta)
SISTEMATIKA
Razred: ptice (Aves)
Red: rodarice (Ciconiiformes)
Porodica: čaplje (Ardeidae)
RASPROSTRANJENOST
Južna Europa i Azija, Afrika i Australija

OPIS
Veličina tijela: 64 cm
Težina tijela: 300 g
Elegantnog su stasa, čistog bijelog perja, dugog zakrivljenog vrata te crnih nogu i kljuna.
STANIŠTE
slatkovodna staništa
PREHRANA
U prirodi: male ribe, školjke, rakovi
U zoo vrtu: ribe i rakovi
RAZMNOŽAVANJE
Tijekom sezone razmnožavanja koža oko očiju iz crne prelazi u crvenu ili plavu boju. Sezone razmnožavanja različite su u raznim dijelovima svijeta. Gnijezde se u miješanim kolonijama ili kolonijama iste vrste. Ženka nese 4 do 6 jaja, a mladi izlaze nakon 3 tjedna inkubacije.
NAČIN ŽIVOTA
Aktivni su danju, kada šeću plitkom vodom i vrebaju raznolik plijen. Tijekom lova su iznimno vizualne ptice što znači da su u mutnoj i onečišćenoj vodi iznimno neuspješne.
GRABEŽLJIVCI
Nema dostupnih podataka
ŽIVOTNI VIJEK
U prirodi: do 22 godine
U zoo vrtu: do 22 godine
UGROŽENOST LC – najmanje zabrinjavajuća vrsta
ZANIMLJIVOSTI
U prošlosti su, zajedno sa mnogim drugim čapljama bile lovljene zbog perja, kojim su ljudi ukrašavali šešire. Danas su pak suočeni s velikim gubitkom staništa.
LITERATURA
http://www.arkive.org/little-egret/egretta-garzetta/