MADAGASKARSKA GUGUTKA (Nesoenas picturatus))

SISTEMATIKA
Razred: Aves
Red: Columbiformes
Porodica: Columbidae

 

RASPROSTRANJENOST

otok Madagaskar (također Seychelles, Reunion, Amirantes, Mauritius i Diego Garcia)

 

OPIS
Veličina tijela: 28 cm
Težina tijela: 146-188 g

Glava i rep su plavkasto sive boje (ponekad ima i malo smećkaste boje), sa obje strane i leđa perja se lagano prelijevaju rozom i zelenkastom bojom koje imaju crnu bazu i račvaju se, ostatak vrata i prsa su tamno roze prema tamno crvenoj i smeđoj na krilima, trbušno područje sivo i bjelkasto, lateralni dijelovi sivkasto crna boja s bijelom trakom pri kraju, dužica smeđa s crvenim vanjskim krugom, kljun ljubičast prema bijelom na vrhu, noge crvenkaste.

 

STANIŠTE

većinom šume ali i degradirana šumska zemljišta i područja pod usjevima u blizini ljudi; do 2000 m nadmorske visine

 

PREHRANA
u prirodi: sjemenke (Castor, Ricinus, kopar…), otpalo voće (kokos) i neki beskralježnjaci
u Zoo vrtu: mrkva, salata, sjemenje

 

RAZMNOŽAVANJE
Gniježđenje se odvija od srpnja do siječnja. Gnijezdo je plosnate strukture napravljeno od isprepletenih grančica i smješteno 1,5 do 5 metara iznad tla u stablima ili grmlju. Ženka liježe 2 jaja.

 

NAČIN ŽIVOTA

nema podataka

 

GRABEŽLJIVCI

nema podataka

 

ŽIVOTNI VIJEK
u prirodi : nema podataka
u Zoo vrtu: nema podataka

 

UGROŽENOST

IUCN navodi kao LC – najmanje zabrinjavajuća.

 

LITERATURA
del Hoyo, J. D., Elliott, A., i Sargatal, J. (1997). Handbook of the Birds of the World. Vol. 4. Sandgrouse to cuckoos. Lynx Edicions, Barcelona.

https://www.iucnredlist.org/species/22690364/38915933

https://animaldiversity.org/accounts/Nesoenas/classification/