LJUBIČASTOPRSA GOURA (Goura victoria)

SISTEMATIKA

Razred: Aves

Red: Columbiformes

Porodica: Columbidae

 

RASPROSTRANJENOST

Indonezija, Nova Gvineja

 

OPIS

Dužina tijela: 66 – 74 cm

Težina: do 2,4 kg

Veće i krupnije tijelo s plavo-sivim perjem. Na prsima ima kestenjasto smeđe perje. Imaju upečatljive crvene oči i najpoznatiji su po svojoj „čipkastoj“ kruni na glavi.

 

STANIŠTE

Močvarne i suhe šume, šume sago palme

 

PREHRANA

U prirodi: voće, bobice i sjemenke

U zoo vrtu: voće, sjemenke, hrana za mekokljune ptice

 

RAZMNOŽAVANJE

Gnijezdo gradi na tlu od palminog lišća, grančica i izdanaka. U njega ženka polaže 1 bijelo jaje, na kojem sjedi oko 30 dana. Mladunac opernati i napusti gnijezdo nakon 4 tjedna, ali ga roditelji hrane do starosti od 13 tjedana. Spolno zreli postaju s 15 tjedana.

 

NAČIN ŽIVOTA

Iako može letjeti, većinu vremena provodi na tlu ili niskim granama. Vrijeme provode u manjim grupama od 2 do 10 jedinki. Noći provode skriveni u grmlju i na drveću.

 

GRABEŽLJIVCI

Nema dostupnih podataka

 

ŽIVOTNI VIJEK

U prirodi: nema dostupnih podataka

U zoo vrtu: do 25 godina

 

UGROŽENOST

IUCN: NT – gotovo ugrožena

 

ZANIMLJIVOSTI

Ime je dobio po britanskoj kraljici Viktoriji. Postoje još dvije vrste krunastih golubova: zapadni i južni krunasti golub. Ovo je danas najveća živuća vrsta goluba na svijetu.

 

LITERATURA

https://www.iucnredlist.org/species/22691874/93326799

Jelovnik Zoo vrta